Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Er is een tekort aan personeel, waarom stijgen de lonen dan niet?

Werkgevers klagen over een tekort aan personeel. En dat zorgt ook steeds vaker voor problemen, blijkt uit cijfers van het CBS. Toch zien we dat nog niet terug in onze lonen.

Meer dan 10 procent van de bedrijven heeft op dit moment te maken met productiebelemmeringen door personeelstekort. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Maar als er te weinig geschikte werknemers zijn, waarom gaan de lonen dan niet omhoog? We vroegen het financieel specialist Robin Fransman.

Waarom gaan de lonen niet omhoog?

De lonen gaan pas omhoog als er veel mensen van baan wisselen. Want dat is het moment waarop bedrijven écht gaan vechten om personeel aan te trekken, of juist vast te houden. Dat doen ze vaak door hogere salarissen te bieden.

Maar op dit moment gebeurt dat jobhoppen bijna niet, vertelt Robin Fransman. "In Nederland zie je dat de gemiddelde werknemer steeds ouder wordt. En heel veel mensen blijven tien of twintig jaar bij een bedrijf werken. Na zoveel tijd ga je niet zo snel meer overstappen naar een andere functie."

Waarom? Loont overstappen dan niet?

Meestal beding je bij een nieuwe baan wel dat je er in salaris op vooruit gaat. Bij een overstap levert een salaris van 4.000 euro dan misschien 400 euro extra op. Maar de belasting die je betaalt over iedere euro die je extra gaat verdienen – de marginale druk genoemd – wordt ook hoger: zo'n 60 procent. Daardoor hou je van die 400 euro volgens Fransman nog maar zo'n 160 euro over. 

"Maar ondertussen geef je wel je ontslagbescherming op", zegt Fransman. "Je krijgt misschien te maken met een proeftijd, je krijgt misschien geen contract voor onbepaalde tijd. Dan stappen mensen voor die paar centen extra niet zo snel over." Dat terwijl juist die overstappers nodig zijn om te zorgen dat de salarissen omhoog gaan. 

Waarom dwingen vakbonden dan niet een sterkere loonstijging af?

Mensen voeren niet zo vaak actie meer. En dat heeft de vakbonden behoorlijk verzwakt. "En ze zijn ook nog eens verzwakt", zegt Fransman, "door de opkomst van zzp'ers en jongeren die geen lid zijn. We hebben zwakke vakbonden en oudere werknemers. Samen leidt dat tot amper loonstijging."

Kijk ook: Dijsselbloem vindt dat lonen omhoog moeten

Dit is een artikel van