Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Meer werk door Brexit: 300 onderhandelaars nodig voor handelsdeal

08 juli 2016 08:16 Aangepast: 31 juli 2017 00:00
Ondernemers kunnen hulp krijgen bij hun voorbereidingen op brexit. Beeld © ANP

Brexit levert toch nog banen op. De Britse regering wil namelijk 300 medewerkers aannemen om te onderhandelen over handelsverdragen voor wanneer Groot-Brittannië uit de EU stapt.

Als de Britten straks niet meer in de Europese Unie zitten vervallen de handelsovereenkomsten die door de EU namens alle lidstaten zijn afgesproken. Groot-Brittannië moet dan zelf handelsovereenkomsten afsluiten, maar dat hebben ze al sinds ze in de EU zitten niet meer hoeven doen.

De kennis en ervaring om goed te onderhandelen en deals te sluiten ontbreekt grotendeels. Als de Britse regering officieel aangeeft uit de EU te willen, zijn er nog maar twee jaar om verdragen te sluiten. Die tijd zullen ze heel hard nodig hebben. Het onderhandelen over verdragen kost namelijk veel tijd. 

Zonder verdragen is handelen lastiger

De Britse staatssecretaris van handel, Sajid Javid, zegt volgens Bloomberg dat het zijn absolute prioriteit is om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië de middelen heeft om wereldwijd te kunnen blijven concurreren. Als het niet lukt om op tijd nieuwe verdragen af te sluiten, dan kan er nog steeds handel gedreven worden, maar dat wordt dan ingewikkelder.

Zo zullen Britse bedrijven met importtarieven te maken kunnen krijgen als ze exporteren.

Geen plannen

Dat er nu personeel bij moet komen om te onderhandelen over handelsverdragen geeft wel aan dat de Britten helemaal niet waren voorbereid op een Brexit. Niet alleen had het 'leave-kamp' geen enkel plan, ook 'remain' en de Britse regering troffen geen voorbereidingen.

De Britse minister van Financiën, George Osborne, zei vooraf dat de belastingen omhoog zouden moeten bij een Brexit, maar nu wil hij de belastingen voor bedrijven verlagen, in een poging om ze in Groot-Brittannië te houden. Bankiers waarschuwden al eerder dat duizenden banen vanuit de Londense City zouden worden verplaatst naar het Europese vasteland. 

Meer rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore