Geld en Werk

Weer forse verliezen Amerikaanse beurzen: 'Nu komen klappen'

08 februari 2018 22:28 Aangepast: 09 februari 2018 15:58
Een beurshandelaar in New York. Beeld © EPA

Amerikaanse beurzen zijn opnieuw fors in het rood gesloten. De Dow Jones eindigde meer dan 4 procent lager en bereikte daarmee het punt van een correctie. Beurscommentator Jacob Schoenmaker: "Dit doet mij erg denken aan de crash van begin 2000 en die van 2008."

Ook toen keerde het sentiment op de beurzen, zegt hij. Begin deze week kregen de beurzen in New York forse klappen. Een dag later werd dat verlies weer weggewerkt en vervolgens daalden de koersen toch weer.

Aardbeving in wording

Dat het sentiment nu weer keert, is volgens Schoenmaker niet vreemd. Hij vergelijkt de situatie met een aardbeving. "Wat er begin deze week gebeurde was een soort voorbeving. Dan moeten mensen wennen aan het idee, daarna volgt er herstel en nu komen de echte klappen."

De Dow Jones Index sloot met een verlies van 1032 punten op 23.860, een daling van 4,15 procent. Daarmee is het punt van een correctie bereikt, waarvan gesproken kan worden als de koers 10 procent daalt ten opzichte van de meest recente piek, in dit geval eind januari.

De brede S&P 500 index zakte 3,75 procent tot 2581 punten en de Nasdaq, waar veel techfondsen staan genoteerd, verloor 3,9 procent en kwam uit op 6777 punten.

Voor alle geldt dat de opening ook meteen het hoogste niveau van de dag was, terwijl er werd gesloten op het laagste punt van de dag. Dat lijkt weinig goeds te beloven voor vrijdag.

'Vergelijkbaar met crash 2000 en 2008'

Hoewel niet helemaal te voorspellen, verwacht hij dat die daling nu doorzet. Schoenmaker: "Ik zie ook de vergelijking met de crash van 2000 en 2008. Alleen is de situatie nu enger. De rente staat al laag." De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft daarmee niet veel ruimte om de financiële markten te ondersteunen. 

Kijkend naar Europa, is het enige wat de Europese Centrale Bank kan doen, doorgaan met het opkopen van staatsobligaties of de renteverhoging uitstellen.

Barstjes 

Al maanden lang waarschuwen beurskenners ervoor dat de doorstijgende markt op een gegeven moment gecorrigeerd moet worden. Schoenmaker ziet dan ook de eerste barstjes ontstaan, zoals een Amerikaanse creditcardmaatschappij wiens klanten moeite hebben met het terugbetalen van hun lening.

Volgens hem is de 'fout' dat de vorige schuldencrisis is opgelost met meer krediet. Staatsschulden zijn opgelopen, bedrijven zijn goedkope leningen aangegaan en komen in de problemen nu de rente oploopt. 

'Geen krach maar reality check'

Schoenmaker zegt dat van een krach (plotseling zeer grote koersdaling) nog geen sprake is. "Al gebeurt dat wel eens in de zeven jaar." Bij een daling van tien procent kun je volgens hem spreken van een correctie. "Wat er nu gebeurt zou ik dan een reality check noemen."

Hij zegt dat de dip op de Amerikaanse beurzen vrijdagochtend niet direct een effect hebben op de AEX. "Niemand zal richting durven kiezen totdat Wall Street weer open is."

American ​Express: -5,6 procent

Sterkster daler in de Dow was creditcardbedrijf American Express met een verlies van 5,6 procent. Ook zwaargewichten als vliegtuigbouwer Boeing en machinebouwer Caterpillar leverden meer dan 5 procent in, net als chipmaker Intel.

Geen enkel Dow-fonds hield het hoofd boven water. Oliemaatschappij ExxonMobil stond bovenaan met een min van 1,1 procent.

Twitter uitblinker

Twitter onttrok zich wel aan de hernieuwde malaise op Wall Street. Het technologiebedrijf verraste vriend en vijand door voor het eerst in zijn bijna twaalfjarige geschiedenis een echte kwartaalwinst te rapporteren, bij een omzet die voor het eerst in een jaar tijd groeide.

Adverteerders waren bereid meer geld op tafel te leggen, mede dankzij verbeteringen aan de app van de berichtendienst. Het aandeel schoot 12 procent omhoog.

Tesla valt tegen

Tesla stelde daarentegen teleur met zijn resultaten. Die werden ontsierd door hoge kosten die de fabrikant van elektrische auto's moest maken om de productie van zijn relatief goedkope Model 3 op stoom te krijgen.

Daardoor zette het bedrijf zijn grootste kwartaalverlies ooit in de boeken. Het aandeel daalde 8,6 procent.

Fusie Viacom?

Viacom was dan wel weer in trek met een plus van 7,2 procent. De kwartaalcijfers van het film- en televisiebedrijf stelden flink teleur, maar dat maakt een voor aandeelhouders lucratieve fusie met branchegenoot CBS, waar inmiddels verkennende gesprekken mee worden gevoerd, volgens kenners alleen maar waarschijnlijker.

De euro was 1,2250 dollar waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 2,2 procent tot 60,43 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en kostte 64,24 dollar per vat.

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.00 uur - of later terugkijken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van