Fairphone heeft gisteren in Parijs een prestigieuze klimaatprijs in de wacht gesleept. De Nederlandse producent van 'ethische smartphones' kreeg een UN Momentum for Change Award.
De VN-commissie roemt Fairphone voor het maken van een "serieus coole smartphone met een langer-dan-normale levensduur." Door de modulaire opbouw van de telefoons is het mogelijk om losse onderdelen te vervangen, waardoor je minder snel een nieuwe telefoon nodig zou hebben.
Maatschappelijk verantwoord
Fairphone probeert zijn smartphones op een zo maatschappelijk verantwoord mogelijke manier te maken. Dat bewerkstelligen ze door toeleveranciers een eerlijke prijs te betalen en de productieketen te 'ontsluiten'.
Volgens de VN draagt het bedrijf ook bij aan een betere wereld door 'conflict-vrije' grondstoffen te gebruiken.
Vereerd
Oprichter Bas van Abel (foto) is verguld met zijn prijs: "Het is een ongelooflijke eer om de Momentum for Change-onderscheiding van de VN te ontvangen. Dit geeft ons en onze community het vertrouwen om de beweging voor eerlijke elektronica uit te bouwen in de hoop dat initiatieven die de status quo ondermijnen, zoals dat van ons, in de hele wereld tot bloei komen, in alle bedrijfstakken, en zo de transitie naar een duurzame en eerlijke economie stimuleren."
Tegen RTL Z licht de nog nagloeiende Van Abel zijn woorden verder toe. De prijs voelt voor hem "heel bijzonder." "We hebben wel meerdere prijzen gewonnen. Maar de ene prijs is de andere niet." Ook de lading die deze award krijgt omdat hij is uitgereikt op de klimaattop in Parijs is volgens de oprichter extra groot.
Groei
De komende jaren verwacht Fairfone flink te groeien. Fairphone verkocht tot nu toe zo’n 60.000 telefoons. De nieuwe versie, de Fairphone 2, is naar eigen zeggen al 20.000 keer besteld. In 2016 hoopt het bedrijf 140.000 smartphones per jaar te produceren.
"Dat lijkt heel veel groei, maar in de markt valt dat wel mee". Van Abel rekent voor dat op de totale verkoop van smartphones in West-Europa die hoeveelheid met 0,15 procent van de markt nog niet zo heel veel voorstelt. Maar het businessmodel moet wel worden aangepast op de groei. Fairfone wil in de toekomst niet meer alleen telefoons verkopen via hun eigen website, maar ook via andere kanalen.
Het bedrijf heeft de winst die het tot nu toe maakte terug in het bedrijf gestopt voor de ontwikkeling van de Fairphone 2. Daarvoor verschafte ook de Rabobank nog een extra lening van 2,5 miljoen euro. In de toekomst wil Fairfone gewoon een winstgevende onderneming zijn.