Geld en Werk

AFM: pas op voor nepnieuws van beleggingsfraudeurs

24 januari 2018 18:46 Aangepast: 24 januari 2018 23:39
Een beurshandelaar in Amsterdam. (archieffoto) Beeld © ANP

Verzonnen analyses over aandelen, telefoontjes van zogenaamde gerenommeerde financiële organisaties en nu ook een stroom aan nepberichten via social media. Beurswaakhond AFM ziet beleggingsfraudeurs actiever worden en waarschuwt beleggers.

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) zag vorig jaar een toename in het aantal financiële nepberichten. Deze berichten worden door zogeheten boilerrooms via social media verspreid naar nieuwsdiensten, om zo betrouwbaar en legitiem over te komen en beleggers te misleiden.

Wat is een boileroom?

Een boilerroom is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties die, met gehaaide verkopers, potentiële beleggers telefonisch benaderen met een 'geweldig investeringsaanbod'. Meestal is het voor de belegger die gebeld wordt niet duidelijk hoe de beller aan zijn gegevens komt. Als je daarover doorvraagt, wordt meestal ontwijkend geantwoord.

Bron: AFM

In 2017 waarschuwde de toezichthouder voor in totaal vijftien boilerrooms. Volgens AFM maken deze organisaties steeds vaker gebruik van verzonnen analyses over bekende aandelen.

Verloren geld

Een andere truc is beleggers verleiden om verloren geld terug te krijgen. Daarbij worden zij gebeld door fraudeurs die zich voordoen als adviseur en zogenaamd willen helpen om het geld terug te krijgen en de boilerroom te ontmaskeren. Zij moeten daarvoor wel eerst een bedrag overmaken, geld waar ze vervolgens niets voor terugkrijgen.

Boilerrooms opereren vaak vanuit het buitenland. Doordat zij veelvuldig van naam veranderen, is aanpakken lastig. AFM adviseert beleggers om nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van