Geld en Werk

Stijgende huizenprijzen maken Nederlanders stuk vermogender

07 februari 2018 06:27 Aangepast: 24 februari 2018 06:33
Naast Bloemendaal wonen de vermogenden vooral in Noord-Brabant. Beeld © ANP

Meer miljonairs en gemiddeld tien procent meer vermogen. Op papier waren Nederlandse huishoudens in 2016 'rijker' dan het jaar daarvoor. De meeste vermogende mensen wonen niet in Het Gooi of Bloemendaal, maar vooral in kleine gemeenten in Noord-Brabant.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het doorsnee vermogen van huishoudens steeg in 2016, ten opzichte van het jaar daarvoor, met bijna tien procent tot 22.100 euro.

Vermogend op papier

Dit is te danken aan de stijgende woningprijzen. In 2016 hadden 3 op de 5 huishoudens een eigen woning. Dat vermogen is daarmee ook gelijk een vermogen op papier.

Je hebt er pas iets aan als een woning verkocht wordt en je iets minder duurs voor terugkoopt. En tegenover dat vermogen staat ook vaak nog een hypotheekschuld.

Het CBS gebruikt overigens niet het woord 'gemiddeld' omdat een klein aantal huishoudens in Nederland een heel hoog vermogen heeft. Die zouden het gemiddelde dan flink omhoog halen. Het doorsnee is representatiever, aldus het CBS.

Miniatuurvoorbeeld

Gekeken naar dat vermogen, maakt de eigen woning hier voor 56,7 procent van uit. De rest komt van spaargeld, effecten of ander onroerend goed. Telt de eigen woning niet mee, dan is dat vermogen de afgelopen tien jaar redelijk stabiel gebleven rond de 13 tot 14 duizend euro. 

Het totale vermogen (inclusief de eigen woning) van alle huishoudens bedroeg in 2016 1157 miljard euro. Gecorrigeerd voor prijsontwikkelingen was dat 323 miljard euro (ruim 20 procent) lager dan in 2008.

Miljonairs

In 2016 had 2,2 procent van de huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat zijn 167 duizend huishoudens, 9 duizend meer dan een jaar eerder. Hun doorsnee vermogen bedroeg 1,5 miljoen euro. 

Zie ook: Hoeveel miljonairs wonen in jouw gemeente?

In Laren mag zich de meest vermogende gemeente noemen. De top tien staat echter vol kleine gemeenten in Noord-Brabant zoals Sint Anthonis, Alphen-Chaam, Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek. Hier wonen naar verhouding veel ouderen die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd, aldus het CBS.

Grote stad, kleiner vermogen

In de grote steden, met Rotterdam op één, wonen huishoudens met de laagste vermogens: 'gemiddeld' 1900 euro. Utrecht staat niet in de die top tien, maar het vermogen is daar met 5700 euro ook laag.

Als verklaring geeft het CBS dat in steden naar verhouding veel jongeren wonen, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse emigratieachtergrond.  

Schulden

Het aantal huishoudens met meer schulden dan bezitting daalde. In In 2016 hadden 1,7 miljoen huishoudens een negatief vermogen, 107 duizend minder dan een jaar eerder. Hypotheken maken 86,2 procent van de schulden van een huishouden uit. De rest zijn andere leningen en de studieschuld (1,7 procent).  

`