Ga naar de inhoud
Geld en Werk

De woningmarkt: nu instappen of wachten?

Een woningzoekend stel bekijkt een huis in Den Haag. Beeld © Archieffoto ANP

Wie als starter een kans wil maken op de woningmarkt, moet van goeden huize komen. Het aanbod daalt, de prijzen stijgen en particuliere beleggers zijn een geduchte concurrent. Wat voor opties heb je eigenlijk als starter? We vroegen het aan drie deskundigen.

Vooral in de Randstad vissen starters regelmatig achter het net, valt op te maken uit het meest recente woningmarktrapport van de Rabobank. Het aantal huizen tot een prijs van 150.000 euro daalde in het laatste kwartaal vorig jaar met 30 procent, meldde de NVM onlangs nog.

In de provincies Utrecht en Noord-Holland werden in december volgens het Kadaster zelfs minder woningen verkocht dan in dezelfde maand in 2016, een teken dat de markt is drooggekookt. 

Voor wie weinig tijd heeft: als je in de Randstad wil blijven wonen, geen rijke ouders hebt en te veel verdient voor sociale huur, stop met lezen en blijf wonen waar je zit. 

Kopen, huren of blijven zitten

"De betaalbaarheid wordt in toenemende mate een probleem, er zijn niet genoeg huizen die in het bereik van de gemiddelde starter vallen", zo schetst Rabobankeconoom Christian Lennartz in een zin het probleem. Hij krijgt bijval van Marcel Trip van de Woonbond: "Zeker in de steden is het lastig, want juist daar willen veel starters wonen vanwege werk."

Het gevolg: "Zeker voor een alleenstaande is het moeilijk om een gemiddeld koophuis te kopen", aldus Lennartz.

Strengere leennormen

Dat vooral starters het moeilijk hebben, komt ook omdat je sinds begin dit jaar nog maar een hypotheek krijgt voor maximaal de waarde van het huis dat je koopt. "De tijd van een goedkope lening is voorbij", vertelt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

"Starters zonder spaargeld kunnen moeilijk een woning kopen", beaamt Lennartz. Bij de koop van een huis, ben je behalve de prijs van het huis ook geld kwijt aan de makelaar, een bouwkundige keuring, de notariskosten en een eventuele verbouwing. Veel starters leenden daarom extra geld, om deze extra kosten te kunnen betalen. 

Iedereen dezelfde eisen

Lennartz verwacht wel dat er op een gegeven moment een evenwicht wordt bereikt, omdat voor iedereen dezelfde eisen gelden. "Op de langere termijn zijn de strengere leennormen wel goed, omdat huizenkopers zich niet in de diepe schulden kunnen steken", voegt hij nog toe.

Maar dat is voor wie nu een huis in de Randstad wil kopen, een schrale troost. "Met wat ze mogen lenen, komen ze niet aan een bod toe, tenzij ze een schenking of lening van rijke ouders kunnen krijgen", aldus Lennartz.

Tekort aan nieuwbouw

Dat er maar zo weinig huizen te koop staan, komt omdat er jarenlang zo weinig is gebouwd en de bouw nu 'worstelt met een tekort aan handjes', legt De la Porte uit. "Pas als de bouw flink op gang is, komt er een verhuisgolf op gang."

Miniatuurvoorbeeld

Ook voor wie wil huren, speelt dit probleem, aldus Trip. "Door corporaties is drastisch minder gebouwd vanwege de crisis en de verhuurdersheffing, dat probleem is niet zo snel weggewerkt."

Maar er zijn uiteraard wel opties: in 'de regio' zijn de huizenprijzen minder hard gestegen en nog niet op het niveau van de piek in 2008, vertelt Lennartz. Een andere optie is natuurlijk om te huren.

Amsterdam = pretpark

Voor kooplustigen in Amsterdam: zet het uit je hoofd. "Mensen rennen erop af zoals op een nieuwe attractie in de Efteling die zorgt voor lange rijen", vertelt De la Porte.

De woningmarkt in de hoofdstad heeft als extra nadeel dat er veel kapitaalkrachtige expats in willen wonen, zegt hij. Hij noemt de komst van het Europese Medicijnagentschap EMA als voorbeeld. Om de prestigieuze Europese instelling naar Nederland te halen, is beloofd dat er woningen beschikbaar komen voor de 900 werknemers

Bubbel in Amsterdam

Amsterdam links laten liggen, kan je bovendien in de toekomst flinke kopzorgen besparen. In sommige delen is namelijk inmiddels sprake van een prijsbubbel, vertelt Lennartz. "In sommige buurten is de gemiddelde prijs in vier jaar met 160.000 euro gestegen."

De verklaring: (particuliere) beleggers die bereid zijn hoge prijzen te betalen om vervolgens het pand te verhuren: 'buy to let', zoals Lennartz het verwoordt.

Toch kopen? 'Neem een aankoopmakelaar'

Wie toch per se wil kopen, doet er volgens De la Porte goed aan een aankoopmakelaar te nemen in de gemeente waar hij wil gaan wonen. "Daar betaal je voor, we juichen het niet toe, maar zij weten vaak eerder welke huizen in de verkoop gaan dan dat het op Funda staat en dus is het onontkomelijk", zegt hij.

Wil je huren, schrijf je dan op tijd in, zodat je wachttijd opbouwt, tipt Trip. En, heel belangrijk: "Kijk of je het wel kunt betalen en onderhandel over huurverhogingen. In de private sector mag de huur onbeperkt verhoogd worden, daar moet je goed op letten", zegt Trip.

Hoe lang blijft de rente nog laag?

Voor wie denkt: nou ja, dan doe ik maar niets: helaas, ook daar kleven kleven risico's aan. De hypotheekrente is nu erg laag, omdat de ECB een extreem lage rente rekent aan banken die bij de centrale bank geld lenen. Als het rentetarief weer omhoog gaat (en geld dus weer duurder wordt), zal ook de hypotheekrente weer stijgen. En dat betekent dat je dus nog minder kunt lenen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van