Geld en Werk

Huizenmarkt kookt helemaal niet droog (behalve in Utrecht en Noord-Holland)

17 januari 2018 12:24 Aangepast: 12 februari 2018 07:54

Bijna overal werden er in december meer huizen verkocht, vergeleken met een jaar eerder. Alleen in de provincies Utrecht en Noord-Holland namen de verkopen af, blijkt uit vastgoedcijfers van het Kadaster.

In totaal wisselden in december 26.398 woningen van eigenaar. Ruim duizend meer dan in diezelfde maand in 2016. Het lijkt er dan ook niet op dat de huizenmarkt droogkookt.

Alleen in de provincies Utrecht (-5,8 procent) en Noord-Holland (-2,7 procent) werden minder huizen verkocht. Dat komt door de twee grote steden in die provincies, waar de huizenmarkt over het hoogtepunt heen is.

Limburg en Zeeland in de lift

In de rest van het land werden dus meer huizen verkocht ten opzichte van een jaar geleden, maar die groei vlakt wel af. Alleen in Limburg (+14,7 procent) en Zeeland (+23,1 procent) nam de verkoopgroei nog toe.

De grootste stijging is te zien bij vrijstaande woningen (+14,4 procent). Het aantal verkochte appartementen nam juist af met bijna 2 procent. Makelaarsvereniging NVM merkte al eerder op dat appartementen zó populair zijn, dat ze fors boven de vraagprijs worden verkocht.

Verschil in cijfers

In het laatste kwartaal van 2017 wisselden volgens het Kadaster 66.188 huizen van eigenaar. Dat is een stijging van bijna 9 procent vergeleken met een jaar geleden. Opvallend, want NVM meldde eerder dat in die periode 6 procent minder huizen zijn verkocht.

Het verschil zit hem in de periode tussen het aankopen van een huis, waar de NVM-cijfers op gebaseerd zijn, en de definitieve overdracht bij de notaris, waar het Kadaster zich op baseert.

"Een daling, zoals de NVM ziet, hoeft overigens geen slecht nieuws te zijn, want we verkopen historisch nog steeds heel veel woningen. Die daling geeft lucht aan de markt", legt woningmarkteconoom Paul de Vries van het Kadaster.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van