Geld en Werk

ICI Paris wil verkoopster ontslaan die broer testertjes gaf

30 januari 2018 11:05 Aangepast: 21 februari 2018 02:27
Beeld © ANP

Parfumwinkel ICI Paris XL heeft een 20-jarige verkoopster ontslagen, omdat ze testers en promotionele cadeautjes aan haar broer meegaf. De rechter heeft het ontslag ongedaan gemaakt, maar de winkelketen gaat in hoger beroep.

De winkelmedewerkster werkte 2,5 jaar in het filiaal van ICI Paris XL in Hoorn. In mei vorig jaar gaf zij haar broer, die een parfum had gekocht, enkele testertjes en gifts mee.

Volgens ICI Paris XL zouden de cadeautjes een waarde van 70 euro vertegenwoordigen. Vijf dagen later werd zij op staande voet ontslagen. De verkoopster stapte echter naar de rechter, om het ontslag ongedaan te maken.

Streep door ontslag

De rechter oordeelde dat ICI Paris XL de waardering van 70 euro niet wist te onderbouwen, maar dat producten wel iets waard waren. Maar omdat uit het reglement niet duidelijk genoeg bleek dat de artikelen niet aan familieleden gegeven mogen worden, haalde de rechter een streep door het ontslag.

Uit een gisteren openbaar geworden vonnis van de rechtbank Noord-Holland blijkt dat ICI Paris XL de verkoopster weer in dienst moest nemen, op straffe van een dwangsom van 100 euro per dag met een maximum van 2500 euro. Ook moest de winkelketen vier maanden misgelopen salaris betalen.

Hoger beroep

Woordvoerder Selma Nederhoed van moederbedrijf A.S. Watson bevestigt dat de verkoopster inmiddels weer in dienst is 'conform de uitspraak'. Maar zij benadrukt dat de winkelketen het ontslag toch wil doorzetten, en dus tegen het vonnis in hoger beroep is gegaan.

"Wij willen heel duidelijk een grens aangeven, en duidelijk zijn over wat wij niet tolereren. Maar vanwege het hoger beroep kunnen we niet verder niet op de zaak ingaan", zegt ze. 

Eerder deze maand kwam moederbedrijf A.S. Watson ook al in het nieuws wegens het strenge ontslagbeleid. Een caissière van een ander dochterbedrijf, drogisterijketen Kruidvat, werd ontslagen omdat zij cremé die werd uitgedeeld aan klanten had opgesmeerd. In dat geval keurde de rechter het ontslag wel goed. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore