Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Grootbanken zitten niet te wachten op crypto-ondernemers

Beeld © ANP

De drie grote Nederlandse banken Rabobank, ING en ABN Amro zijn cryptobedrijven liever kwijt dan rijk. Uit een rondgang blijkt dat de anonimiteit van cryptovaluta de sector parten speelt.

Vooral bedrijven die op de grens van de crypto-economie en de reguliere economie zaken doen, zullen het lastig hebben om een zakelijke rekening bij een bank te openen. Wil je bijvoorbeeld een handelsplatform opzetten, dan hoef je niet bij de grootbanken aan te kloppen.

De belangrijkste reden is dat banken aan strenge regels moeten voldoen om illegale praktijken tegen te gaan.

Terughoudend

"Kan een cryptobedrijf bijvoorbeeld voldoende informatie genereren om uit te sluiten dat klanten betrokken zijn bij witwaspraktijken of terrorismefinanciering? En kan een cryptobedrijf ervoor zorgen dat wordt aangetoond dat klanten zakendoen conform lokale wet- en regelgeving en/of voldoen aan bijvoorbeeld sanctiewetgeving?", vraagt Ariën Bikker van ABN Amro zich af.

De bank denkt dat doordat cryptocurrency's ongereguleerd zijn dat meestal niet mogelijk is. ABN is dan ook 'zeer terughoudend' in het accepteren van zogenoemde wallet providers en handelsplatforms.

Gaat niet om betalingen

ING gebruikt exact dezelfde terminologie om de boot af te houden en laat ook weten 'zeer terughoudend' te zijn. Ook deze bank wil niet in zee met cryptobedrijven waar niet te controleren is of hun klanten geld witwassen of diensten gebruiken voor nog duisterder zaken dan dat.

De bank benadrukt wel dat het dan gaat om bedrijven die in de keten zitten van cryptovaluta (zoals beurzen), niet om bedrijven die betalingen doen of ontvangen in bijvoorbeeld bitcoin.

Hoger risico

Rabobank laat weten dat ook handelen in cryptomunten door klanten ervoor kan zorgen dat een bedrijf een 'hoger risicoprofiel' krijgt. "In die lijn is het voorstelbaar dat bedrijven die zich met cryptocurrency's bezighouden worden gezien als te risicovol en daarom niet als klant kunnen worden geaccepteerd."

Ook kan handel in cryptocurrency's consequenties hebben voor de kredietverlening, bevestigt Rabo. Die kan beperkt worden of er kan een hogere rente worden gerekend. "De kans is namelijk groter dat klant verlies lijdt op zijn beleggingen", zegt Margo van Wijgerden van Rabo.

Voor bedrijven die handel in cryptomunten als core business hebben is het bij Rabo 'vrijwel onmogelijk' om klant te worden. Door het gebrek aan toezicht op cryptotransacties is het volgens de bank niet mogelijk om te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme.

Conservatief

De nieuwe bank Bunq bleek voor crypto-investeringsfonds Cyber Capital de uitkomst, vertelt oprichter Boudewijn Rooseboom. Het investeringsfonds werd door de internetbank wel in de armen gesloten. Volgens hem zijn de oude banken vaak nog erg conservatief, en dat zorgt ervoor dat ook bedrijven die aan de regels voldoen geen rekening krijgen.

"Bij zo’n bank moet je eerst door tien lagen (voor je goedkeuring krijgt, red.) en ergens gaat het fout", is Roosebooms analyse. Toch is het ook mogelijk om bij een traditionele bank binnen te komen als cryptobedrijf, weet hij uit zijn omgeving.

Omweg

Zo kun je een oude bv omtoveren tot crypto-bv of je stapt naar een lokaal bankkantoor, waar het vaak een stuk makkelijker is om een rekening te openen, vertelt de ondernemer. "Het intrekken van een rekening is veel lastiger dan weigeren."

Toch heeft niet iedereen in de cryptobusiness problemen met de bank. "Totaal niet", zegt Danny van der Griend van China Blockchain Partners. Zijn bedrijf koppelt Chinese en Europese partijen aan elkaar voor samenwerking op het gebied van blockchain. Het grote verschil is dan ook: zijn bedrijf doet zelf geen transacties in cryptovaluta.

Geen liefde voor bitcoins

Toch is er over het algemeen maar bijster weinig liefde te bespeuren bij de banken voor cryptogeld, los van de juridische bezwaren. "Vanuit ABN Amro zien wij investeringen in bitcoins als zeer risicovol en volatiel en adviseren er ook niet op", schrijft de woordvoerder. Ook Rabo laat weten bitcoin te beschouwen als 'een zeer risicovol product'.

Daarin staan de traditionele banken zeker niet alleen. Ook toezichthouders als de AFM en DNB waarshuwden meermaals voor de gevaren van cryptomunten.