Geld en Werk

Autoverzekeringen snel duurder, vooral voor jongeren

01 november 2016 10:25 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto kettingbotsing A58 Beeld © ANP

Om je auto te verzekeren ben je nu flink meer geld kwijt dan een jaar geleden. Jongeren betalen zelfs ruim een kwart meer, terwijl je voor WA bijna een derde duurder uit bent.

Dat blijkt uit cijfers van Independer. Premies bleven een tijd stabiel, maar de afgelopen tien maanden gingen ze weer stijgen. Jongeren tot 25 jaar zijn daardoor per jaar 224 euro meer kwijt.

In juni bleek ook al dat autoverzekeringen duurder waren geworden. Sindsdien zijn de premies verder gestegen.

Verzekeraars moesten van DNB premie verhogen

Verzekeraars moesten van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de premies verhogen. Het ging dan met name om WA-verzekeringen. DNB was bang dat de financiële positie van verzekeraars in de knel zou komen.

Verzekeraars zelf zeggen verder dat ze meer moeten uitbetalen bij schades doordat er geavanceerdere elektronica en duurdere materialen in auto's zitten. Volgens Independer leden verzekeraars ook verlies doordat ze stuntten met lage premies.

'Premies blijven stijgen'

Independer denkt dat de premies voor autoverzekeringen voorlopig zullen blijven stijgen. Volgens de organisatie hoeven verzekeraars niet alleen terug te grijpen op hogere premies. Zo zouden ze ook ruimte hebben om in de kosten te snijden, terwijl ze verder zouden kunnen innoveren. Independer denkt daarbij aan rijgedragverzekeringen, waarbij zowel automobilisten als de verzekeraars voordeel hebben.

Volgens Independer zijn er nog altijd flinke verschillen in prijzen. Zo zou je voor de duurste autoverzekeringen tot een kwart meer kwijt zijn dan voor de goedkoopste alternatieven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van