Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vertrekkers bij Belastingdienst krijgen gemiddeld 70.000 euro mee

Beeld © ANP

Werknemers die de Belastingdienst vrijwillig verlaten, krijgen daarvoor een fraaie vergoeding. Gemiddeld neemt de vertrekkende werknemer 67.690 euro mee naar huis.

Dat blijkt uit de stukken die staatssecretaris Wiebes vannacht naar de Kamer heeft gestuurd. Dat de regeling nogal riant was, dat was al bekend. Maar hoe dat in de praktijk zou uitpakken, was nog niet duidelijk.

Twee varianten

Er zijn twee varianten. Werknemers die direct uitstromen en mensen die nog even in dienst blijven. Werknemers uit die eerste groep krijgen gemiddeld een zak geld mee van 64.829 euro. Het gaat hier om de vergoeding per voltijdbaan.

Van de regeling wordt vooral gretig gebruik gemaakt door 60-plussers, en dan met name de 64- en 65-plussers. Doordat de vergoeding is gebaseerd op het aantal dienstjaren, is dat een erg duur geintje. De oudste groep die direct de dienst vaarwel zegt, krijgt gemiddeld 67.535 euro mee.

70.000 euro

Maar het kan nog rianter, zo blijkt. Werknemers die voor de tweede variant kiezen, waarbij ze eerst nog een poosje voor de Belastingdienst blijven werken met een aangepast takenpakket, krijgen namelijk nog meer geld mee. 

60-plussers die gebruik maken van deze zogenoemde Variant B krijgen een gemiddelde stimuleringspremie mee van 70.513 euro. Alle B-varianters samen krijgen gemiddeld 69.519 euro mee. Daarmee komt de gemiddelde vertrekpremie voor alle werknemers uit op 67.690 euro. Deze regeling is massaal aangesproken door mensen van 61,62 en 63.

Uit de antwoorden op de Kamervragen die woensdag gesteld zijn, is op te maken dat 2872 van de ruim 5000 vertrekkers de vertrekpremie krijgen na hun 64ste verjaardag. 

6372 mensen willen weg

In totaal hebben 6372 medewerkers zich aangemeld voor vrijwillige uitstroom voordat de regeling vroegtijdig werd stopgezet. Eigenlijk moesten er verspreid over meerdere jaren 5000 werknemers weg bij de dienst, maar door het riante voorstel meldden veel te veel mensen zich in korte tijd aan.

Staatssecretaris Wiebes ligt nu flink onder vuur van de Kamer. Het was juist zijn taak om orde te scheppen bij de Belastingdienst.

Meer op rtlz.nl en rtlnieuws.nl