Geld en Werk

'De Hema gaat in de verkoop'

10 juni 2017 09:03 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De Hema (archieffoto). Beeld © ANP

Eigenaar Lion Capital wil af van de Hema. Het investeringsbedrijf zou de markt voor een verkoop of beursgang aan het aftasten.

Dat schrijft de Telegraaf. De krant haalt zakenbankiers en bronnen binnen Hema aan. Een adviseur bij bedrijfsverkopen en beursgangen aan de Zuidas verwacht 'rond de zomer' een uitnodiging aan zakenbankiers, advocaten en communicatiestrategen om met voorstellen te komen over hoe een transactie vorm te geven.

2018

Die is dan waarschijnlijk pas in 2018 aan de orde, aldus De Telegraaf. Er is ook nog geen keus gemaakt voor ofwel een beursgang van de Hema, ofwel een onderhandse verkoop. Wel zou dat laatste om praktische redenen de voorkeur van Lion hebben.

Een derde scenario, mocht plan A of B mislukken, is het aan boord halen van extra nieuwe aandeelhouders zodat Lion zijn belang kan verkleinen.

Hema verwijst naar een eerdere uitspraak van topman Tjeerd Jegen. ''Het is aan aandeelhouder Lion Capital om te bepalen wanneer het bedrijf verkocht wordt. Iedereen weet dat dit gaat gebeuren. Ik focus me op de omzet en de marge en ik ben heel blij met de huidige cijfers." Lion reageerde niet.

Volgestopt met schulden

Hema heeft sinds het werd overgenomen door Lion Capital een flinke schuldenlast. De rentelasten daarvan drukken het resultaat al een tijd en wel zodanig dat Hema nog steeds verlies lijdt. Over 2016 steeg de omzet verder, maar dat was niet genoeg om het bedrijf uit de rode cijfers te halen. Ook operationeel werd er echter langere tijd met verlies gedraaid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore