Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Vertrekker Belastingdienst kan direct weer ingehuurd worden

13 oktober 2016 16:26 Aangepast: 13 oktober 2016 17:42
Staatssecretaris Eric Wiebes tijdens het algemeen overleg over de misstanden bij de Belastingdienst. Beeld © ANP

Werknemers van de Belastingdienst die gebruik maken van de riante vertrekregeling kunnen direct weer als externe kracht worden ingehuurd. Zij hoeven dan hun vertrekpremie niet in te leveren.

Staatssecretaris Wiebes noemde het vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer 'onwenselijk' en benadrukt dat het 'niet het beleid is', maar veel kan hij er niet meer aan doen. 

Tot voor kort gold de regel dat je oud-ambtenaren tot twee jaar na hun vertrek niet als externe mag inhuren. Maar dit verbod op 'draaideurconstructies' is per 1 januari 2016 door minister Blok van Rijksdienst opgeheven.

Vertrekpremie houden

De beleidsmaatregel is vastgelegd in de nieuwe Gedragscode Integriteit Rijk. Daardoor mogen ambtenaren voortaan direct weer als zelfstandige aan de slag bij ministeries. Dit was in het verleden juist verboden om belangenverstrengeling, vriendjespolitiek en oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Door de wijziging kunnen vertrekkers bij de Belastingdienst via de achterdeur opnieuw worden aangesteld. Zij hoeven in dat geval hun vertrekpremie ook niet in te leveren. Dat moet wel als iemand weer in dienst treedt van de Belastingdienst.

Gretig gebruik

Gisteren werd duidelijk dat de 6372 vertrekkende werknemers van de Belastingdienst gemiddeld 67.690 euro mee naar huis nemen. Vooral 60-plussers maken gretig gebruik van de regeling; meer dan de helft van de vertrekkers is 64 bij zijn afscheid.

Doordat de vergoeding is gebaseerd op het aantal dienstjaren, loopt de premie bij het gros van de vertrekkers enorm op. De oudste groep die de dienst direct vaarwel zegt, krijgt gemiddeld 67.535 euro mee. Maar besluit een werknemer om nog een poosje te blijven, loopt dit op tot ruim over de 70.000 euro.

Staatssecretaris Wiebes ligt nu flink onder vuur van de Tweede Kamer. Hij was twee jaar geleden juist aangesteld om orde te scheppen bij de Belastingdienst.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore