Geld en Werk

Ondernemers bouwen 'Tikkie om tweedehands spullen te verkopen'

18 januari 2018 05:15 Aangepast: 13 februari 2018 00:25
Schellekens (m) samen met mede-oprichters Pepijn Mulders (l) en Jaap Breeuwer (r).

Drie Nederlandse ondernemers introduceren vandaag Pakkie, een app waarmee je veilig tweedehands spullen verkoopt. "Het is een soort Tikkie, maar dan voor Marktplaats, Facebook en alle andere marktplaatsen", aldus oprichter Boris Schellekens.

Oplichting is bij online marktplaatsen al jaren een probleem. Soms stuurt een verkoper geen product op, de andere keer vertikt een koper om te betalen. Daarom spreken veel mensen 'in het echt' af, om zo de kans op oplichting te verkleinen.

Schellekens bouwde een app om al die mensen minder angstig te maken. Hij noemt Pakkie 'een soort Tikkie voor Marktplaats'. Je stuurt een betaallink naar de koper en pas wanneer de koper het pakket heeft ontvangen krijgt de verkoper het bedrag op zijn rekening. 

Groot of klein pakket

Bij Pakkie - "We kwamen er pas later achter dat de naam op die van Tikkie lijkt" - voer je het product in en de prijs die je hebt afgesproken met de verkoper. Je selecteert de verzendmethode (brievenbuspakket kost 4,24 euro, een groot pakket 6,95 euro) en vervolgens heb je een kant-en-klare betaallink.

Miniatuurvoorbeeld

Deze link stuur je naar de koper, die niet eens de Pakkie-app hoeft te hebben. De koper voert zijn adres in en betaalt het bedrag en de verzendkosten. Als dit is gebeurd, ontvangt de verkoper automatisch een gefrankeerd verzendlabel met daarop het adres van de koper.

Het label plak je op de doos en breng je naar één van de duizenden pakketpunten van PostNL, DHL of DPD.

Bemiddelen

Het label plak je op de doos en breng je naar één van de duizenden pakketpunten van PostNL, DHL of DPD. De verkoper ontvangt het bedrag pas twee dagen nadat de koper heeft aangegeven het pakket te hebben ontvangen. Op die manier heeft de koper de tijd om eventuele oplichting te melden. Pakkie zal tussen de twee partijen bemiddelen als de koper niet tevreden is.

Schellekens denkt een enorme groep mensen met zijn app te kunnen bedienen: "Elke dag worden er 350.000 nieuwe advertenties op Marktplaats geplaatst. Maar je hebt ook Facebook, dat steeds populairder wordt om tweedehands spullen te verkopen."

Percentage

Pakkie moet ook wel een flink aantal gebruikers krijgen om rendabel te zijn. De startup verdient aan de gefrankeerde verzendlabels, zo legt Schellekens uit: ​​"We krijgen daar een klein percentage van omdat we samenwerken met grote postbedrijven." Ook wil Pakkie in de toekomst kant-en-klare verzenddozen aanbieden, waar de verkoper dan een klein bedrag voor betaalt. 

Marktplaats kwam recentelijk ook met betaalverzoeken om oplichting op het platform tegen te gaan. Verkopers kunnen dan via de chatfunctie van de website een betaalverzoek aan een koper sturen, die met iDeal kan worden betaald. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore