Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Welke altcoins moet ik kopen? De 9 meestgestelde cryptovragen

Beeld © Getty

Moet ik bitcoins kopen of juist ether en IOTA? En hoe sla ik ze veilig op? RTL Z kreeg veel vragen binnen en beantwoordt de negen meestgestelde.

Meer dan 100.000 mensen keken online naar De Grote Cryptoshow van RTL Z, over bitcoin, blockchain en altcoins. 

Voorafgaand aan en tijdens de uitzending kregen we veel vragen binnen. Zoveel dat we ze onmogelijk allemaal gelijk konden beantwoorden. Van alle vragen die we binnen kregen, beantwoorden we hieronder de meestgestelde:

1. Moet ik überhaupt instappen? Is de hype niet al voorbij?

Daar kunnen wij niet over adviseren. Wat we wel kunnen zeggen: het is verstandig om, als je cryptocurrencies koopt, alleen een bedrag te investeren dat je ook echt kunt missen. Want voor je het weet stort de koers in of wordt je wallet (bitcoinportemonnee) gehackt.

Het lastige aan een bubbel is dat je vaak pas weet of de piek bereikt is, als de crash al is ingezet. Zelfs dan kan het, achteraf gezien, 'meevallen'. Vier jaar geleden dachten veel mensen dat er een bitcoinbubbel was, omdat de koers rond de 800 dollar stond. Nu zeggen sommige mensen dat bij een koers van 15.000 dollar. Het is gewoon lastig te voorspellen.

Dat de koers van bitcoin en andere cryptocurrencies volatiel is, is in elk geval een gegeven. Bereid je dus voor op een bumpy ride en probeer de cryptostress in de hand te houden.

2. Waar moet ik instappen: bitcoin of altcoins? En welke coins gaan het worden in 2018?

In 2017 hadden we het vooral over de koers van bitcoin, maar andere coins, zoals litecoin en XRP, gingen veel harder.

Hoe dat in 2018 gaat zijn? Dat weten we natuurlijk niet. Bij RTL Z kunnen we niet in een glazen bol kijken, maar techredacteur Daniël Verlaan deed een poging samen met een heleboel crypto-traders. Onder andere cryptocurrencies bitcoin, ethereum, XRP (van ripple), IOTA en monero gaan volgens hen in 2018 mogelijk to the moon. Bekijk hier het hele lijstje.

3. Op welke platforms kan ik het beste bitcoins kopen en/of verkopen?

Veelgebruikte platforms zijn Coinbase, Kraken of Cryptopia; op die platforms kun je vaak ook altcoins kopen. In Nederland kun je makkelijk bitcoins kopen bij Anycoin Direct of Bitonic. In De Grote Cryptoshow gaven we meer tips over het kopen van bitcoin. En hier legt techredacteur Merijn Doggen uit hoe je bitcoin kunt kopen.

4. Hoe sla ik mijn coins veilig op?

Je kent ze misschien wel: de verhalen over gehackte platforms of harde schijven met bitcoins die op de vuilnisbelt terecht kwamen. Het goed en veilig opslaan van je crypto's is heel belangrijk!

Er zijn verschillende opties. Zo moet je een keuze maken tussen een online of offline wallet. Techredacteur Daniël Verlaan zette de bekendste portemonnees op een rij, inclusief extra beveiligingsmaatregelen zodat je coins goed achter slot en grendel staan.

5. Hoe doe je belastingaangifte over bitcoins?

Het is verplicht om aan de belastingdienst door te geven hoeveel bitcoins (of andere coins) je hebt. De waarde van je cryptocurrencies bepaal je door te kijken naar de koers op 1 januari van het jaar in kwestie. Bekijk hier de video over belastingaangifte doen over je bitcoins.

6. Kun je het beste bitcoins kopen en snel weer verkopen, of kun je ze het beste laten staan?

Dat ligt er maar net aan wat je zelf fijn vindt en hoeveel tijd je erin wilt steken. Cryptobelegger Michael Eerhart zei in de Grote Cryptoshow: "Ik ben zelf van: kies je goede projecten en houd die. Doe echt onderzoek naar de projecten die je interessant lijken."

Ondernemer Robert Reinder Nederhoed was het met hem eens. "Het is heel verleidelijk om te denken: dan stap ik in, dan stap ik uit. Maar het is onvoorspelbaar. Je kunt beter langzaam je positie opbouwen." Beide heren kiezen dus voor de HODL-strategie: kopen en rustig afwachten.

Wie regelmatig koopt en verkoopt moet zich in elk geval voorbereiden op een hoop cryptostress.

7. Is het moeilijk om je eigen coin te beginnen?

Motherboard, een onderdeel van Vice, is onlangs (voor de grap) een eigen bitcoinachtige munt begonnen: Bitcoin Max Horsepower. Het bleek helemaal niet zo moeilijk om een eigen cryptocurrency te beginnen.

In tien minuten hadden ze een munt gemaakt die veel op bitcoin lijkt. Het feit dat het zo makkelijk is, laat zien dat je niet zomaar elke cryptocurrency kunt vertrouwen. Doe eerst goed onderzoek naar het platform en de mensen achter de coin, voordat je er geld in investeert.

8. Wat is een ICO?

Over goed onderzoek doen gesproken. Een ICO is een soort beursgang in cryptoland. Wanneer iemand een nieuw bedrijf wil oprichten binnen, bijvoorbeeld, het Ethereumplatform, geven de oprichters vaak ook een nieuwe munt uit. Er wordt dan een 'token sale' aangekondigd, waarbij je zo'n nieuwe munt in bepaalde hoeveelheden kunt aanschaffen.

Het bedrijf haalt zo geld op, en beleggers kunnen investeren in de hoop dat die munt en het platform waardevol worden. Het zou goed kunnen dat we de ICO's veel meer gaan zien in de toekomst, maar vooralsnog zie je veel oplichterij en waardeloze voorstellen tussen de beursgangen. Niet voor niks waarschuwde de AFM voor dit fenomeen. Doe dus goed onderzoek voordat je ergens instapt.

9. Is het interessant om zelf bitcoin te gaan minen?

De uitlegwebsite 99bitcoins heeft dat uitgezocht. Kort gezegd: thuis minen kan in theorie geld opleveren, maar dan moet je wel hele goede (dure) apparatuur aanschaffen. Als je er eigenlijk geen tijd of geld voor hebt, is het advies van de website: niet doen. Wie het klimaat een warm hart toedraagt kan het ook maar beter laten

Eerder gingen we langs bij bitcoinminers en dat klonk zo: