Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Iedereen aan de quinoa: handel én lokale productie bloeien op

Beeld © ANP

De Nederlandse handel in quinoa is de afgelopen vier jaar verdrievoudigd. Het Zuid-Amerikaanse 'supergraan' wordt tegenwoordig ook door tientallen Nederlandse boeren geteeld.

Nederland importeerde afgelopen jaar met 5,5 miljoen kilo een recordhoeveelheid quinoa. Dat is ruim drie keer zoveel als in 2012, toen er 1,6 miljoen kilo werd geïmporteerd. Ook de export neemt toe: van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Quinoa is een voedzame vervanger voor bijvoorbeeld rijst of couscous. Het overgrote deel van de ingevoerde glutenvrije 'superfood' is afkomstig uit Zuid-Amerika. Veruit het belangrijkste importland is Peru met bijna 4,1 miljoen kilo, gevolgd door Bolivia met ruim 0,9 miljoen en Chili met 0,4 miljoen kilo.

 
Miniatuurvoorbeeld

Een boerin op een quinoa-plantage in Bolivia. (foto: EPA)

Van Hollandse bodem

Maar ook de lokale productie in ons land komt gestaag op gang. Onderzoekers van de universiteit van Wageningen wisten het gewas zo te veredelen dat het ook in Nederland verbouwd kan worden.

Dat gebeurde in samenwerking met telersgroep Dutch Quinoa Group (DQG). "Inmiddels hebben we vier teeltseizoenen achter de rug en kunnen we stellen dat quinoa in Nederland goed gedijt en op grote schaal verbouwd kan worden", zegt oprichter Rens Kuijten tegen RTL Z.

Toch gebeurt dat nog mondjesmaat. De verkoop eindigde in 2017 op circa 300.000 kilo (zo'n 150 hectare). Voor 2018 ligt de verwachte verkoop op 500.000 kilo of 250 hectare.

Veertig telers

Kuijten: "Onze telersgroep omvat nu ongeveer veertig telers, waarbij we jaarlijks bekijken wie en hoeveel teelt. Maar daarnaast hebben we nog een wachtlijst van akkerbouwers die ook graag quinoa als extra gewasoptie willen toevoegen." 

Nederland exporteert quinoa vooral naar Europese landen (93 procent) en dan met name naar Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Binnen de Europese Unie is Nederland als exporteur met 3,5 miljoen kilo veruit het grootste land. Frankrijk en Duitsland volgen op afstand, met 1,5 en 1,3 miljoen kilo in 2016.