Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kantoorbus maakt opmars in België: 'Dit scheelt zoveel tijd'

Werknemers van Colruyt stappen de bus in. Beeld © Colruyt Group

Een proef met een kantoorbus in België wordt zo gewaardeerd dat een consortium vanaf dit najaar negen vaste routes gaat rijden naar bedrijven in Brussel en Antwerpen. "Ik kan niet meer zonder. Ik ben echt verslaafd geraakt aan de bus," zegt Thomas Alliet.

Hij stapt al ruim een jaar drie tot vier keer per week op de kantoorbus die hem van Gent naar Halle brengt. "Wat een tijdswinst", zegt hij. Aan boord zijn 28 werkplekken gemaakt. Iedere stoel is voorzien van een tafel, usb-aansluiting en stopcontact. De bus is verder voorzien van snel WiFi, een printer, een toilet en een koffiemachine. "Die is populair hoor. Echt lekkere koffie", vertelt Alliet enthousiast.

Hij is medewerker stockbeheer bij de Colruyt Group, een bedrijf met 30.000 werknemers in de retail, techniek en automatisering. Op het hoofdkantoor in Halle, ten zuiden van Brussel, werken 3000 mensen. Het idee voor de kantoorbus ontstond twee jaar geleden.

Reistijd is werktijd

"Bijna een kwart van onze medewerkers is per dag meer dan een uur kwijt om naar kantoor te komen, en na werktijd dus weer een uur om naar huis te gaan. Wij wilden die reistijd prettiger maken, want van al die files wordt niemand gelukkiger", vertelt woordvoerder Silja Decock.

In de bus, die vertrekt vanaf een vast opstappunt en onderweg nergens stopt, kan in alle rust gewerkt worden, vertelt Alliet. "Je wordt minder snel afgeleid dan het in het gewone openbaar vervoer, er is minder gebabbel. Iedereen is gefocust op het werk." Het grootste voordeel: de reistijd telt mee als betaalde werktijd.

Geen filestress 

"Ook als we in de file staan en er in plaats van één uur zo'n twintig minuten langer overdoen, gaat dat van de tijd die we op kantoor moeten zijn af." Soms is hij zo druk aan het werk dat hij niet eens merkt dat ze stilstaan. "Je krijgt ook geen stress over te laat komen omdat je al een soort van op kantoor bent." 

Ook is de bus sneller dan het reguliere openbaar vervoer. Het scheelt hem een uur per dag. "De bus wordt zelfs zo gewaardeerd dat collega's die aan de kust wonen, eerst een uur naar Gent rijden en daar dan opstappen", weet hij. "Bovendien ontmoet je zo ook eens collega's van andere afdelingen. Je haalt eens koffie voor elkaar en maakt een praatje."

Miniatuurvoorbeeld

Een vergadering in de kantoorbus. (Foto: Colruyt Group)

De kantoorbus van Colruyt is ontwikkeld in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) en de Beroepsvereniging van autobussen autocarondernemers (BAAV). Accounts- en adviesorganisatie EY heeft inmiddels ook een bus rijden.

Uit onderzoek onder gebruikers blijkt dat zo'n 97 procent tijd wint en 88 procent hierdoor een betere balans te kunnen vinden tussen werk en privé, zegt Elise Raman van de BAAV die het project coördineert. Daarom is er een consortium opgericht dat dit najaar in Vlaanderen negen nieuwe lijnen met kantoorbussen gaan verzorgen. Als minimale reistijd wordt 30 minuten aangehouden.

Rendabel maken

Bussen moeten vanuit diverse plaatsen naar Antwerpen en Brussel rijden, vooral naar kantoren die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Raman: "We kijken nu naar hoe we het zo rendabel mogelijk kunnen maken." Nu kost het 500 euro per dag om de bus te laten rijden. Hoe vaker een bus rijdt, hoe goedkoper. 

Binnen de Colruyt Group wordt gekeken hoe de bus ook overdag ingezet kan worden. Zo wordt er bijvoorbeeld aan mobiele selectiegesprekken gedacht.

Werknemers betalen niets

Voor de busrit hoeven werknemers niet te betalen. De factuur gaat naar de bedrijven. "Natuurlijk kost het ze geld, maar ze besparen ook op de reguliere reiskostenvergoeding. Je houdt er tevreden werknemers aan over en draagt bij aan minder CO2-uitstoot."

Als het aan de werknemers van de Colruyt Group ligt, komen er snel meer bussen bij. De proef van zes maanden werd, mede vanwege het enthousiasme, verlengd tot twee jaar. 

Wie mee wil, moet overigens wel op tijd reserveren. En voor wie snel wagenziek is zijn speciale plekken voorin. Bus-fan Alliet: "Al valt dat gewiebel wel mee hoor."