Geld en Werk

Rentevaste periode hypotheek voorbij? 'Stap over, scheelt veel geld'

03 januari 2018 10:45 Aangepast: 03 januari 2018 17:58
Actief zoeken naar een andere geldverstrekker loont. Beeld © ANP

Wie actief op zoek gaat naar een nieuwe hypotheek op het moment dat de rentevaste periode afloopt, kan fors besparen. Maar dat doet bijna niemand, blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Dat is zonde, want het gaat om honderden euro's per jaar.

Zonder dat je het in de gaten hebt woon je al vijftien jaar in je huis, en opeens valt er een brief van je hypotheekverstrekker op de mat. Je rentevaste periode loopt bijna af en dus is het tijd voor een renteherziening.

Je huidige bank doet dan een nieuw aanbod. Zes op de tien mensen tekenen daar meteen voor, uiteindelijk gaat zelfs meer dan 90 procent akkoord, becijfert Vereniging Eigen Huis (VEH).

Lagere rente door nieuwe concurrenten

Een gemiste kans, zegt de belangenvereniging, want de hypotheekmarkt is de afgelopen jaren fors veranderd. De rentes staan niet alleen historisch laag door economische omstandigheden, ook hebben de traditionele banken concurrentie gekregen van nieuwkomers, wat de rente ten goede is gekomen.

Oftewel: als je rentevaste periode afloopt kan ook jij daarvan profiteren.

In onze uitzending spraken we met Manon van Essen van de Vereniging Eigen Huis (tekst gaat verder onder video):

50 euro per maand

Vooral mensen met een aflossingsvrije hypotheek kunnen fors besparen, berekende VEH. Wie zijn rente vastzet voor tien jaar, kan gemiddeld 0,3 procentpunt besparen door over te stappen. Bij een aflossingsvrije hypotheek van 20.000 gaat het dan om een bruto verschil van 50 euro per maand, ofwel 600 euro per jaar. 

Bij een rentevaste periode van twintig jaar is dat zelfs 0,7 procentpunt. Overstappen kost ook geld, maar dat is in de meeste gevallen snel terugverdiend.

'Ondanks de rente laag is, kan het vaak nóg lager'

Zeker met de huidige standen is het interessant om de rente voor een langere periode vast te zetten. De traditionele banken zijn daar minder blij mee en daarom stellen ze in hun eerste aanbod vaak een kortere periode voor. Teken daar niet voor, adviseert de VEH, maar zoek verder en onderhandel.

Waarom mensen zo snel akkoord gaan met het aanbod van de huidige bank heeft de VEH niet onderzocht. Waarschijnlijk komt het doordat ze jarenlang een veel hogere rente betaald hebben, waardoor ieder laag rentepercentage al heel interessant klinkt, legt woordvoerder Manon van Essen uit. "Maar ondanks dat de rente laag is, kan het vaak nóg lager." Moeite doen loont dus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van