Geld en Werk

Rabo-dochter RNA zet 310 miljoen euro opzij in witwaszaak

02 januari 2018 19:05 Aangepast: 03 januari 2018 06:29
Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © Getty Images

In een langlopend onderzoek naar witwaspraktijken neemt Rabobank North America, een dochterbedrijf van Rabobank in Californië, een voorziening op van 310 miljoen euro voor een schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Het bedrag wordt daarmee verwerkt in de jaarcijfers van het moederbedrijf.

De Amerikaanse bank zou signalen hebben genegeerd dat klanten bij afdelingen in Californië geld aan het witwassen waren. Ook zou er sprake zijn geweest van belemmering van het onderzoek. Medewerkers van RNA zouden bovendien informatie hebben achtergehouden tijdens het onderzoek, dat al loopt sinds 2013.

De witwaspraktijken zouden hebben plaatsgevonden bij Rabobank-locaties in de buurt van de grens met Mexico. Het zou gaan om illegaal verkregen geld van drugkartels en andere criminele organisaties. Wekelijks ging er een gepantserde wagen met contant geld uit het Rabobank-filiaal van Calexico naar Mexicali, aan de andere kant van de grens, schreef Bloomberg in 2015

Schikking in vierde kwartaal 

Het dochterbedrijf van Rabobank sprak onlangs met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de zaak te schikken. De schikking wordt door RNA in het vierde kwartaal van 2017 genomen en zal daarom worden verwerkt in de jaarcijfers van het moederbedrijf.

Rabobank denkt dat het onderzoek van de betrokken autoriteiten in het eerste kwartaal van 2018 zal worden afgerond, schrijft de bank in een persbericht. De bank doet verder geen nadere mededelingen over de zaak.

De bank is sinds 2002 actief in Californië en heeft daar circa honderd kantoren. Rabobank houdt zich onder meer bezig met diensten aan de landbouwsector in de Amerikaanse staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore