Geld en Werk

Dit waren de 10 snelst groeiende cryptomunten van 2017

02 januari 2018 14:34 Aangepast: 02 januari 2018 19:54
Een 'cryptofarm' waar cryptomunten via computerkracht worden gegenereerd in Zuid-Korea. Beeld © Getty

Als je denkt dat alleen bitcoin veel winst heeft opgeleverd het afgelopen jaar, zit je er goed naast. De waardestijging van ruim 1000 procent van bitcoin in 2017 haalt de top 10 van snelst groeiende digitale valuta niet eens.

2017 gaat de geschiedenis in als het jaar van de grote doorbraak van de cryptohandel: het speculeren op waardestijgingen en -dalingen van cryptocurrencies. Ondanks alle waarschuwingen van toezichthouders en de politiek voor een aanstaande bubbel, stapten meer mensen dan ooit in. Veel investeerders lijken bang om de boot de missen.

Het gevolg: de koers van veel altcoins - alle cryptocurrencies die geen bitcoin zijn - steeg extreem hard. Wanneer je het gehele afgelopen jaar als graadmeter neemt, valt op dat er maar liefst dertien cryptocurrencies het beter deden dan de veelbesproken bitcoin, blijkt uit cijfers van CoinMarketcap die Quartz op een rij zet.

Miniatuurvoorbeeld

Ripple wint

De grote winnaar is ripple, dat in 2017 met ruim 36.000 procent in waarde steeg. Ripple is een ander soort cryptomunt dan bijvoorbeeld bitcoin of ethereum. Dat komt omdat ripple in tegenstelling tot die twee niet decentraal georganiseerd is, omdat het geen open blockchain heeft.

Het bedrijf achter ripple heeft de munten zelf gecreëerd (ze worden dus niet gemined, zoals bij bitcoin) met als uiteindelijke doel om grensoverschrijdende betalingen makkelijker te maken.

Onbekende namen

Achter ripple grossiert de lijst in meer onbekende namen. Wat te denken van NEM, ardor en stellar? Die zijn net als ripple meer dan alleen een cryptocurrency. Zo is open source-project NEM (New Economy Movement) op dit moment vooral een peer-to-peer platform voor snelle internationale betalingen zonder dat gebruikers een bankrekening nodig hebben.

Maar op termijn is deze techniek voor veel meer doeleinden geschikt. Dat geldt ook voor ardor (blockchain-technologie op basis van zogeheten child chains) en stellar, een decentraal financieel netwerk voor het wisselen van geld. De belofte van meer 'real world' toepassingen is groot.

Grote groei

De grote groei van ripple kwam pas tegen het einde van 2017. Vergeleken met bitcoin ziet de koers er dan zo uit:

Miniatuurvoorbeeld

Overigens doet bitcoin het wat beter wanneer hij alleen vergeleken wordt met vergelijkbare cryptocurrencies, oftewel tokens met een eigen blockchain. Dit is exclusief zogeheten 'initial coin offerings' (ICO's), waarbij investeerders geen aandelen maar virtuele munten of tokens krijgen.

In dat geval staat bitcoin op plaats 8, achter ripple, NEM, stellar, dash, ethereum, litecoin en cardano.

De actuele koers van de (op dit moment) 5 grootste cryptomunten in euro’s op een rij:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore