Geld en Werk

Bezorgers Deliveroo staken op drukste dag van het jaar

01 januari 2018 19:29 Aangepast: 02 januari 2018 04:58
Archieffoto. Beeld © AFP

Een groep van ruim tachtig boze maaltijdbezorgers van Deliveroo heeft het werk neergelegd op de drukste dag van het jaar. Zo protesteren hiermee tegen de plannen van het bedrijf om alleen nog maar met zzp’ers te werken en niet meer met vaste contracten.

In Amsterdam, Utrecht en Haarlem worden vanavond tussen 17.00 en 20.00 uur geen maaltijden aan huis bezorgd. Net op de allerdrukste dag van het jaar voor maaltijdbezorgers. 

Naar de rechter

De 1750 koeriers van Deliveroo moeten vanaf februari verder als zzp'er. Volgens het bedrijf zelf is dat juist goed voor de bezorgers, omdat ze als zelfstandige meer geld zouden kunnen verdienen. Maar daar is lang niet iedereen het mee eens.

Een deel van de Deliveroo-bezorgers heeft een eigen belangenvereniging, de Riders Union, opgericht met steun van het FNV, om zich te verzetten tegen de maatregel. Een van die bezorgers wil zelfs naar de rechter stappen.

Ook de Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij de plannen van Deliveroo en nodigde de maaltijdbezorger afgelopen december uit voor tekst en uitleg. De Deliveroo-delegatie antwoordde echter vooral ontwijkend.

Recht op arbeidsovereenkomst 

Vakbond FNV Jong steunt de actie van de maaltijdbezorgers van Deliveroo. De vakbond vindt dat de bezorgers recht hebben op een arbeidsovereenkomst en wil dat de plannen om alleen nog zzp’ers in te zetten worden ingetrokken. ,

"De maat is vol en dat hebben ze vandaag kunnen merken: in Amsterdam, Haarlem en Utrecht ligt Deliveroo plat", zegt bestuurder Frederique Zebeda van FNV Jong.

Slecht voor kwaliteit

Ook restauranthouders zijn volgens de bond niet te spreken over de manier waarop de bezorgdienst met zijn personeel omgaat. "De zzp-constructie van Deliveroo raakt ons en de kwaliteit die wij kunnen leveren aan onze klanten", zegt een Haarlemse restauranthouder.

In een reactie laat een woordvoerder van Deliveroo weten dat ze de actie 'van een klein aantal campagnevoerders' betreuren. "Wij hopen dat alle relevante partijen willen samenwerken om deze vorm van flexibel werk mogelijk te maken.” 

Ze voegt daaraan toe dat Deliveroo riders ook zekerheid wil bieden. "Ze vallen onder onze zorgplicht en zijn via de verzekering van Deliveroo gedekt voor aansprakelijkheid, schade en ongevallen tijdens een bezorging. Daarnaast kunnen freelancers al kiezen hun inkomsten als loon te laten uitbetalen met bijbehorende sociale zekerheden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore