Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nieuw jaar, nieuw loonstrookje, maar veel gaan we er niet op vooruit

Een monteur aan het werk in Rotterdam. Beeld © ANP

Met een economische groei van 3 procent en lage werkloosheid belooft 2018 een economische jubeljaar te worden. Alleen is dat niet terug te zien op ons loonstrookje.

Werkenden gaan er weliswaar op vooruit, maar veel is dat niet. Zo gaan mensen met een modaal inkomen (37.000 euro per jaar) er komend jaar 1,2 procent op vooruit.

Paar euro erbij

Dit heeft HR-dienstverlener Raet berekend. Iemand die het minimumloon verdient gaat er komend jaar maandelijks netto 0,48 procent op vooruit, iemand die anderhalf keer modaal verdient 1,30 procent en iemand die twee keer modaal verdient 1,37 procent.

Dat mensen netto iets meer over houden komt door een verandering in belastingschijven. In 2017 gold een belastingtarief van 36,55 procent over de eerste 19.982 euro, in 2018 geld dit percentage voor de eerste 20.142 euro.

Ook de andere belastingschijven zijn 'opgerekt' waardoor mensen langer in een lager belastingtarief blijven. 

Lonen stijgen

Volgens cijfers van onder andere het Centraal Planbureau blijft er voor de komende jaren groei verwacht. Daarnaast zal de werkloosheid verder dalen naar 3,9 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste niveau in tien jaar tijd.

Zie ook: Nieuwe cijfers: zoveel ga jij erop vooruit onder Rutte III

Het CPB verwacht dat lonen zullen stijgen. Het beargumenteert dat bedrijven moeilijker personeel zullen vinden en nieuwe krachten daarom meer loon bieden. Mensen die al in dienst zijn zouden meer salaris krijgen, zodat ze blijven.

Voor die loonsverhogingen wordt al langer gepleit. Niet alleen door de vakbonden maar ook door Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, premier Mark Rutte en voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.