Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Allerrijksten werden het afgelopen jaar 1 biljoen dollar rijker

Miljardairs Gates, Ortega, Buffett, Slim (boven) en Bezos, Zuckerberg, Ellison en Bloomberg (onder). Beeld © EPA

Het vermogen van de 500 rijkste mensen ter wereld is het afgelopen jaar 23 procent toegenomen, blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index. Dat is vier maal zo veel als een jaar eerder. Twee Nederlanders hebben de lijst gehaald.

De allerrijksten werden in 2017 gezamenlijk 1 biljoen (twaalf nullen) dollar rijker, wat deels kwam door het uitstekende beursjaar. De toename van 23 procent komt overeen met de stijging van bijna 20 procent van de wereldwijde aandelenindex MSCI en de S&P 500, de aandelenindex van de grootste Amerikaanse bedrijven.

Maar veel miljardairs, zoals Jeff Bezos van Amazon, Bill Gates van Microsoft en Mark Zuckerberg van Facebook, danken hun vermogen aan techbedrijven, die ze zelf hebben opgericht. En op de beurs zijn het juist techondernemingen die het goed deden.

Zo steeg de Nasdaq-index, waarin veel techfondsen zitten, met 29 procent. De miljardairs hadden hun vermogen dus beter in die index kunnen stoppen, dan waren ze nóg rijker geworden, concludeert beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Chinese miljardairs veel rijker

De 500 rijkste mensen ter wereld bezitten momenteel samen 5,3 biljoen dollar. Een jaar geleden was dat nog 4,4 biljoen.

De meeste miljardairs (159) op de lijst zijn Amerikaans, maar van de 49 landen deed vooral China het dit jaar erg goed. De 38 Chinese miljardairs voegden 177 miljard dollar toe, een toename van 65 procent.

Miniatuurvoorbeeld

  

Bezos rijkste mens

Aanvoerder van de lijst is Amazon-topman Jeff Bezos. Hij laat met een toegenomen vermogen, van 34,2 miljard dollar naar 99,6 miljard dollar, Microsoft-oprichter Bill Gates (91,3 miljard dollar) net achter zich. De top drie bestaat verder nog uit superbelegger en beursgoeroe Warren Buffett, met een vermogen van 85 miljard dollar.

Naam en vermogen (in miljarden dollar):

  1. Jeff Bezos 99,6 
  2. Bill Gates 91,3
  3. Warren Buffett 85
  4. Amancio Ortega 75,5
  5. Mark Zuckerberg 72,6 
  6. Bernard Arnault 62,8
  7. Carlos Slim 61,7
  8. Larry Ellison 52,9
  9. Larry Page 52,9
  10. Ingvar Kamprad 52,4

Nederlanders

Op de lijst vinden we ook twee Nederlanders terug. Dat zijn Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van Freddy en grootaandeelhouder van Heineken, op plek 80 met een vermogen van 15,7 miljard dollar en Randstad-oprichter Frits Goldschmeding op plek 402 met 4,8 miljard dollar.