Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Korrels zouden groente langer vers houden: 'Koelkast werkt beter'

Beeld © Getty Images

Nooit meer verlepte sla of bruine bananen. Een startup verkoopt korrels voor op je fruitschaal of in je ijskast. Hiermee blijven groenten, fruit en kruiden tot 2,5 keer langer vers, is de claim. Te mooi om waar te zijn? Of gaat dit product werkelijk verspilling tegen? RTL Z zocht het uit.

Het nieuwe bedrijf Slowd verkoopt sinds twee weken zakjes met korrels die etheen, een belangrijk plantenhormoon, adsorberen. Etheen wordt uitgestoten door verse groente en fruit en bevordert de rijping maar ook de bederving.

In strijd tegen verspilling

"De korrels trekken het etheen aan en neutraliseren het. Daardoor vertraagt het rijpingsproces", legt Koen Verhagen uit, hij is een van de partners van Slowd.

Als fruit en groente langer vers blijven, hoef je minder weg te gooien. Dit zou dus een goed middel kunnen zijn in de strijd tegen verspilling, maar wetenschappers aan de Wageningen Universiteit zijn sceptisch.

Een zeecontainer vol avocado's

"Technisch werkt het, maar in de praktijk is dat maar zeer de vraag", zegt Ernst Woltering, hoogleraar van Wageningen Food & Biobased Research en gespecialiseerd op het gebied van etheen en bederf. Hij is bekend met de korrels: "Ik ken dit type al zo lang als ik met groente en fruit werk en dat is zo’n 35 jaar."

"Het is zonder meer zo dat potassium permanganaat korrels etheen wegnemen", aldus Woltering. In een afgesloten ruimte met luchtstroming zouden de korrels kunnen werken. Neem bijvoorbeeld een zeecontainer op transport vol met avocado's. In zo’n ruimte kan het etheen nergens naartoe. Daar hangen dan weleens doeken met deze korrels. Als je er lucht doorheen blaast kan etheen worden weggenomen.

Een tros bananen

Zelfs bij deze toepassing is Woltering niet geweldig overtuigd van de werking. "Goed koelen blijft het beste om rijping tegen te gaan." Maar thuis op de fruitschaal of in de groentela gaat het zeker niet werken, meent de hoogleraar.

"Etheen uitgescheiden door bijvoorbeeld een tros bananen gaat meteen de lucht in. Ook als je je ijskast opendoet, vliegt de etheen er meteen uit. Een zakje haalt dus niets uit." Volgens Verhagen van Slowd bouwt wel degelijk etheen op in de ijskast: "In de praktijk hebben mensen de koelkast dicht."

De ondernemer is overtuigd van de werking. "Wij hebben Eurofins, een groot onafhankelijk Europees laboratorium, gevraagd om de werking van Slowd te testen. We deden twee avocado's in twee afgesloten potten. In de ene pot zat Slowd en in de andere niet. De pot met Slowd adsorbeerde ruim 99 procent van de vrijgekomen etheen."

Het barst van de producten die niet werken

Wetenschapper Woltering wijst erop dat dit onderzoek weliswaar laat zien dat de korrels etheen wegnemen, maar niet dat het ook op de fruitschaal of in de groentela werkt.

Daarnaast is een ijskast veel te vochtig, volgens Woltering.  Zo’n korrel heeft een heel poreuze structuur, zodat de oppervlakte groot is. Door vocht slibben die gaatjes dicht. "Dat vermindert de werking sterk." Verhagen van Slowd erkent dit probleem en laat weten dat de korrels daarom in een speciaal zakje zitten dat wel lucht doorlaat, maar geen vocht.

De onderzoeker van Wageningen komt het vaker tegen. "Het barst van de producten die niet werken", zegt Ernst Woltering. Zo verwijst hij naar koelkastballen die je eten drie keer langer vers houden en de Food Freshness Card waardoor groenten en fruit dubbel zo lang kunnen worden bewaard.  "Als wij onderzoek doen dan is het resultaat vaak zeer teleurstellend."

Anti-rimpel crème

"Dit is een goed doordacht product," zegt Verhagen van Slowd. Hoogleraar Woltering denkt er anders over. Hij vergelijkt dit soort producten met anti-rimpel crème. "Het kan geen kwaad, maar je betaalt wel voor iets dat niet of nauwelijks werkt. Om verspilling tegen te gaan, kun je beter minder eten kopen. Dan ben je nog goedkoper uit ook."