Werk en geld

De mooiste vakantiebaantjes: 'Ik verdiende 2,90 gulden. Ik voelde me rijk'

26 juni 2017 21:45 Aangepast: 11 juni 2019 16:04
Beeld © Anita van Eeten

Vakantiebaantjes... wie heeft het niet gedaan om wat bij te verdienen? De een pakte dertig jaar geleden videobanden in, de ander maakte stenen schoon op een begraafplaats. Op een camping werken is nu vooral populair. Het is hard werken, maar het levert ook bijzondere herinneringen op.

 

Thumbnail

'Ik heb de leukste zomerbaan ter wereld!'

Luc Nieuwenhuijzen (20) uit Maarssen vond zijn vakantiebaan in Frankrijk vorig jaar zó leuk dat hij dit jaar wéér gaat.

"Ik heb echt de leukste, tofste zomerbaan ter wereld! Ik ben animator op een camping in Frankrijk, in de Ardèche in Privas. Ik werk voor Team4Animation, een Nederlands bedrijf. "Ik verdien 975 euro in een maand. Het moment dat je uit de caravan stapt, ben je eigenlijk al bezig."

"Dit wordt mijn tweede zomer. Ik heb er superveel zin in om al die leuke kinderen te ontmoeten. Ik vertrek aankomende donderdag al en verblijf tot 3 september in Frankrijk."

 

 

Thumbnail

'Ik heb er mijn man leren kennen'

Anita van Eeten had jaren geleden zo'n typische vakantiebaan: bij een inpakbedrijf in Weert. Bij 'Alverpa' moest ze videobanden en cassettebandjes inpakken.

"Ja, dat was in de zomer van 1988 een rage. Ik was nog maar 15 jaar. De VHS-banden moesten worden ingepakt in pakken van 3 of 5 sealen en casettebandje in series van 5. Voor het geweldige bedrag van 2,90 gulden per uur. Ik voelde me rijk na de vakantie. Heb hier zelfs m'n man keren kennen en daar ben ik nog steeds mee samen. Dus dat bedrijf heeft nog iets goed achtergelaten."

 

 

'Het gaf mij veel voldoening'

Judith Martens-Kortekaas (49) was ook 15 toen ze een vakantiebaantje kreeg. Maar wel een hele bijzondere:

"Ik ben opgegroeid op een begraafplaats. Dat is natuurlijk een beetje vreemde plaats om op te groeien, maar het was wel een hele mooie plek qua natuur. Mijn vader was eerst voorman en werd later de beheerder van de begraafplaats. Natuurlijk heb je als kind ook contact met de mensen die erbij betrokken zijn. Onder hen zat een steenhouwer. Toen hij hoorde dat ik een vakantiebaan zocht, zei hij dat hij wel iemand kon gebruiken voor het schoonmaken van de graven en om de belettering opnieuw aan te brengen."

"Het schoonmaken spreekt voor zich. Twee emmers water, alle groenaanslag eraf boenen en daarna schoonspoelen. De belettering werd met een klein kwastje aangebracht. Dat moest een nacht drogen en werd daarna met zeeschuim afgeboend en nog even nagepoetst. Omdat ik daar woonde was het een ideale baan en het gaf ook veel voldoening als je daarna het graf weer zag.

 

 

Thumbnail

'Het was zwaar, maar door de collega's ook gezellig'

Koen Venekamp (21) werkte van zijn 16de tot zijn 19de bij een bloembollenkweker.

"Ik begon bij de spoelmachine waar alle bacteriën, onkruid en ongedierte eruit gehaald moest worden. Een jaar later stond ik op de rooimachine om al het onkruid eruit te halen. Daarna stond ik bij de sorteermachine om alles in goede banen te leiden. Het laatste jaar heb ik ook bij de telmachine gestaan en bakjes gestapeld."

"Elke dag was anders omdat je bijna elke dag een andere soort bloembol moest verwerken. Het was zwaar werk, maar de collega's maakte het werk een stuk leuker, waardoor je meer lol kreeg met z'n allen. Iedereen kende elkaar en iedereen wist de kwaliteit van elkaar, dus het was daardoor echt een team. Ik kijk er dan ook op terug als een leuke gezellige tijd met leuke collega's en leuke sfeer."

 

 

Thumbnail

'Het betaalde goed, dat weet ik nog wel'

Diana Duman werkte bij Cordis, een bedrijf dat medische producten vervaardigt. Cordis was een van de grootste werkgevers van Drenthe. Diana werkte in Roden, in het noorden van de provincie.

"Ik maakte daar katheters. Ik was toen ongeveer 20, 21 jaar. Dus dat is zo'n 20 jaar geleden. Het was een zeer goed betaalde vakantiebaan, dat weet ik nog wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`