Geld en Werk

ASR-klant kan duizenden euro's claimen in woekerpolisaffaire

20 december 2017 21:13 Aangepast: 20 december 2017 21:26
Beeld © ANP

Verzekeraar ASR moet klanten die te veel betaald hebben voor beleggingsverzekeringen in de voortslepende woekerpolisaffaire definitief terugbetalen. Het gaat in totaal om ongeveer 250.000 klanten die per persoon gemiddeld 6000 euro mogen claimen.

Dat is de consequentie van de definitieve uitspraak van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De bewuste beleggingsverzekeringen van ASR zijn onderdeel van het woekerpolisdossier dat al sinds de jaren 90 loopt en waarbij naast ASR ook bedrijven zoals NN, Allianz, Aegon en Vivat betrokken zijn.

Door de uitspraak kan iedereen die vanaf 1990 bij ASR of Stad Rotterdam een 'Waerdye beleggingsverzekering' heeft afgesloten, een groot deel van de te veel gemaakte kosten claimen. Daaronder vallen ook de zogeheten 'eerste kosten', de provisie voor de tussenpersoon en verzekeringsmaatschappij.

'Geweldige afloop'

Adriaan de Gier, advocaat van belangenorganisatie Wakkerpolis, noemt het 'een geweldige afloop' voor de klanten van ASR. "De zaak heeft jaren gelopen en er is uitvoerig geprocedeerd. ASR heeft kosten noch moeite gespaard om dit te voorkomen, maar heeft definitief verloren. Het gaat om zo’n 65 procent van alle berekende kosten", zegt De Gier.

In juni werd duidelijk dat ook woekerpolishouders van verzekeraar NN duizenden euro's terug kunnen krijgen. Ook toen ging het om kosten die de verzekeraar heeft ingehouden zonder dat aan hun klanten te vertellen.

Hoe zat het ook alweer, die woekerpolisaffaire? Kijk hieronder voor een uitleg:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore