Geld en Werk

Eindopbrengst voor cryptobedrijf Scheringa: 11,5 miljoen euro

20 december 2017 16:44 Aangepast: 20 december 2017 19:08
Beeld © ANP

De investeringsronde van ICO HeadStart, het onlangs opgerichte cryptobedrijf met oud-DSB-bankier Dirk Scheringa als uithangbord, is gesloten. Na het voortvarende eerste weekend waarin 10,2 miljoen euro werd opgehaald, is er de afgelopen week nog eens 1,3 miljoen euro bijgekomen. Begin februari brengt het bedrijf een eigen token uit.

ICO HeadStart wil ondernemers komend jaar gaan helpen met zogeheten 'initial coin offerings' (ICO's), waarbij investeerders geen aandelen maar virtuele munten of tokens krijgen. Het proces is controversieel omdat dit in tegenstelling tot een gang naar de aandelenbeurs (IPO) een veel minder transparant proces is.

Geen toezicht

Bij een cryptobeursgang ontbreekt bijvoorbeeld de prospectus, het wettelijk verplichte document waarin bedrijven informatie verschaffen over hun bedrijf. Bovendien is er geen centrale toezichthouder, waardoor ICO's vaak in één adem genoemd worden met fraude en witwaspraktijken.

Beurswaakhond AFM spreekt van 'een ideale voedingsbodem voor oplichters om in te spelen op de angst van investeerders om de boot te missen'.

ICO HeadStart zegt juist te bouwen aan een betrouwbaar ICO-platform voor bedrijven die technieken ontwikkelen die steunt op de blockchain, waarvan ook bekende cryptomunten bitcoin en ethereum gebruikmaken.

Daarvoor heeft HeadStart bij een crowdfundactie, die vandaag sloot, 8,8 miljoen euro ontvangen van zogenaamde 'angel'-investeerders. Dat zijn private investeerders die in ruil voor hun investering vaak een aandelenbelang in het bedrijf krijgen.

Eigen tokens

Daarnaast heeft ICO HeadStart voor een bedrag van 2,7 miljoen euro aan tokens opgehaald, die het bedrijf 'Mother of all Tokens' (MOAT) noemt. Deze tokens zijn een soort virtuele tegoedbonnen, waarmee investeerders in de toekomst diensten kunnen afnemen van het bedrijf - of deze tokens kunnen doorverkopen. 

HeadStart-oprichter Nawid Habib noemt het opgehaalde bedrag 'boven verwachting', er was gemikt op 10 miljoen euro. De daadwerkelijke ICO van MOAT is naar verwachting begin februari.

Habib: "We gaan nu eerst de prijs ervan berekenen aan de hand van het geïnvesteerde bedrag. Pre-sale is nu 2,5 procent van de tokens verkocht. In februari wordt dan bij de ICO nog eens 12,5 procent verkocht."

Screening 

Hoewel virtuele tokens, waaronder dus ook MOAT, buiten de Wet financieel toezicht (Wft) vallen, brengt dit volgens Habib geen risico's met zich mee.

"Er is in Nederland nog geen wet- en regelgeving voor", zegt Habib, die zegt dat zijn bedrijf zorgvuldig screent en kijkt of deelnemers zich aan de wet houden. "Hopelijk komt AFM snel met helderheid, wij staan open voor alle samenwerking."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore