Geld en Werk

Economie draait beter dan verwacht, lonen (misschien) harder omhoog

20 december 2017 09:51 Aangepast: 21 december 2017 11:10
Beeld © ANP

De Nederlandse economie groeit volgend jaar nog harder dan werd verwacht. En dat zal mogelijk leiden tot hogere lonen, denkt het Centraal Planbureau (CPB).

De werkloosheid zal namelijk verder dalen volgend jaar, naar 3,9 procent van de beroepsbevolking. dat is het laagste niveau in tien jaar tijd.

Omdat het voor bedrijven moeilijker wordt om nog personeel te vinden, zullen ze nieuwe krachten meer loon bieden, verwacht het CPB. Dat geldt ook voor mensen die nu al een baan hebben, om die te kunnen houden zullen bedrijven hen meer salaris bieden.

Hoger loon

Maar of dit ook echt zo zal zijn, blijft afwachten, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING. Weliswaar begint er inderdaad krapte te ontstaan op de arbeidsmarkt, maar veel lonen liggen al vast in cao's.

In de meeste cao's gaan de lonen met 1 à 2 procent omhoog, aldus Blom. "De vraag is dan of mensen die een nieuw contract krijgen, een hoger bedrag krijgen dan het anders geweest zou zijn en of er meer mensen promotie maken." In dat scenario gaan wellicht alle lonen verder omhoog.

Of toch niet

Maar het zou ook kunnen dat mensen die nu niet willen werken, zich door het vooruitzicht van hoger loon toch melden op de arbeidsmarkt. En in dat geval, hebben werkgevers weer meer keuze en dus minder reden om de lonen te verhogen, legt Blom uit.

Vanwege de forse economische groei van de afgelopen jaren wordt vanuit verschillende hoeken al maanden gepleit voor loonsverhogingen. Onder meer DNB-president Knot en voormalig minister van Financiën Dijsselbloem zeiden eerder dat het tijd werd om de lonen te verhogen en vakbonden CNV en FNV kondigden aan om hard te gaan onderhandelen over de nieuwe cao's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore