Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Een nieuwe baan op je 64ste: Jos vond er één dankzij een sandwichbord

Jos Miedendorp De Bie Stenvert met zijn sandwichbord. Beeld © Noëlle Joy / Facebook

Toen zijn partner een paar maanden geleden plotseling overleed belandde ondernemer Jos Miedendorp De Bie Stenvert in de bijstand. Ruim 900 sollicitatiebrieven en nul reacties verder bedacht hij een plan. Hij maakte een sandwichbord en liep hiermee tal van markten over. Met succes.

Vanaf januari kan hij terecht als administratief medewerker bij Rofra Meubelen in Vaassen. "Ik mag mij echt in mijn handjes knijpen", vertelt hij. "Een baan vinden om mijn leeftijd is echt niet makkelijk."

Cijfers bevestigen dit. Maar 3 procent van alle 60-plussers ​komt vanuit een werkloosheidsuitkering weer aan het werk, volgens het Centraal Planbureau. Onder ouderen is de langdurige werkloosheid bovendien het hoogst stelt het CBS: 70 procent van de groep 55-plussers is langer dan 12 maanden op zoek naar werk.

'Schaamte voorbij'

Miedendorp de Bie pakt zijn kans en gaat gelijk veertig uur aan het werk. Hij deelt graag zijn verhaal, vertelt hij. Om andere oudere werkzoekenden hoop te geven maar ook in de hoop 'dat iemand bij de overheid er nou eens wat aan doet'.

Zoals hij onlangs ook op Facebook stelde: "Als de regering wil dat we tot ons zeventigste door moeten werken, moet er wel voor gezorgd worden dat de 50 en 60plussers aangenomen worden."

De markt over

Hij verstuurde naar eigen zeggen zo'n 900 sollicitatiebrieven. "Ik was zo wanhopig dat ik op een gegeven moment de schaamte voorbij was en maar een bord omtrok." Een idee dat hij kreeg toen hij ergens foto's zag van mensen in de jaren '30 van de vorige eeuw. "Ik dacht: ik moet wat."

Op de markten van zijn woonplaats Twello en het omliggende Deventer en Apeldoorn trok hij veel bekijks. "Ik kreeg veel steun. Zo'n 2500 mensen mailden mij, waaronder 20 bedrijven die mijn cv opvroegen."

Directeur van meelfabriek

Met dat cv is overigens niets mis, zegt hij. Tot de overname in 2007 was Miedendorp de Bie directeur van een lupinemeelfabriek MDB Twello, dat in 1753 was opgericht door zijn familie. Met het geld dat de overname opleverde, begon hij een galerie en koffiezaak met zijn man André Stenvert.

Volgens Miedendorp de Bie moesten ze ruim twee jaar wachten op alle vergunningen en interen op hun vermogen. Door de crisis kwam het nooit van de grond, zegt hij. Hun galerie en hun woning moesten verkocht worden. Van landgoed naar kleine woning. "Ken je die reclame waarbij een rijke man opeens in de bijstand belandt? Dat waren wij."

Zin

Ze moesten rondkomen van de AOW en pensioen van André, wat deels wegviel toen hij plotseling overleed. "Ik moest rondkomen van ruim 900 euro per maand. Ik weet dat er meer mensen zijn die dat moeten, maar als je anders gewend bent, is het lastig."

De feestdagen brengt hij door bij zijn familie, en daarna aan de bak. "Je wilt niet weten hoeveel zin ik heb om weer te gaan werken. Het is een fijn en leuk team. Ik kijk er echt naar uit."

Dit is een artikel van