Geld en Werk

Rendement: hier had je in 2017 in moeten beleggen

26 december 2017 09:50 Aangepast: 31 december 2018 08:26
Beeld © ANP

Achteraf gezien had je dit jaar natuurlijk je geld in bitcoin moeten steken, ondanks de daling van de laatste dagen. Maar waar had je nog meer veel rendement mee kunnen pakken? Een overzicht.

Als belegger wil je rendement behalen en dit jaar had je daartoe alle kans. Waar had je in 2017 het beste in kunnen zitten?

Oké, cryptomunten deden het heel goed; de koers van bitcoin verveertienvoudigde dit jaar zelfs. Daar kan niets tegenop. Maar je moet je wallet wel goed in de gaten houden, over een sterke maag beschikken en er zijn hier en daar twijfels over bitcoin.

Maar waar hadden beleggers die geen bitcoins of andere cryptomunten hadden dan hun geld hebben moeten steken?

Sparen levert niets op

Natuurlijk kun je je geld gewoon op de bank zetten. Dat is heel erg veilig. Bij een bank die onder het depositogarantiestelsel valt zijn bedragen tot 100.000 per bank gegarandeerd. Ook als je bank failliet gaat ben je tot dat bedrag je geld niet kwijt.

Maar er is één groot nadeel aan geld op de bank: je krijgt nauwelijks rente en als je rekening houdt met de vermogensrendementsheffing en inflatie, dan verlies je er zelfs op dit jaar.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Thumbnail

Beeld: ANP

Obligaties en goud

Obligaties dan? Nou niet echt. Volgens de brede Bloomberg-index die het totale rendement op Nederlandse staatsobligaties bijhoudt, hebben beleggers dit jaar tot nu toe ruim 0,8 procent verloren op Nederlandse obligaties.

Beleggers ontvingen weliswaar rente op hun obligaties, maar dat is meer dan teniet gedaan door het koersverlies op obligaties als gevolg van de gestegen marktrente, legt Bas van Geffen van Rabobank uit.

Met goud zat je beter, de goudprijs is dit jaar zo'n 10 procent gestegen, dus dat tikt lekker aan. Maar goud levert geen inkomsten op, legde Jim Tehupuring onlangs nog haarfijn uit. 

Hosanna op huizenmarkt

De huizenprijzen zijn dit jaar in grote delen van het land flink gestegen. Dat is vervelend voor starters, maar als je wél een koophuis hebt, dan zat je goed dit jaar. In oktober was de gemiddelde huizenprijs 8,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Niet overal in Nederland gaat het zo hard, maar vooral in de vier grote steden zet de prijsexplosie door. In Amsterdam waren de huizenprijzen in het derde kwartaal 13,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, in Rotterdam 13,5 procent, in Den Haag 11,6 procent en in Utrecht 11,5 procent.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Thumbnail

Beeld: RTL Z

Een huis is voor veel Nederlanders niet in de eerste plaats een belegging, maar vooral om in te wonen. Toch zijn er genoeg mensen die een huis kopen om vervolgens de huur op te strijken.

Aandelen

Maar 2017 was toch vooral het jaar van het aandeel. De AEX-index steeg tot nu toe zo'n 13 procent. Als je het dividend erbij rekent, dan kom je op een rendement van een procent of 17.

Dat is het dubbele (!) van wat een aandelenbelegging gemiddeld per jaar oplevert. 

Verlies met Ahold en Altice

Maar je zat niet bij alle AEX-fondsen even goed. Zo daalde van zeven fondsen de koers. Het koersverlies varieerde van minder dan 1 procent voor Randstad, tot maar liefst 55 procent voor Altice.

Ook Vopak zat in de hoek waar de klappen vallen, met een koersdaling van bijna 20 procent. Maar ook een bekend concern als Ahold Delhaize ging onderuit: zo'n 8 procent.

Zwaargewicht Shell eindigt het jaar wél in de plus, maar de koersstijging van ruim 6 procent blijft flink achter bij de index als geheel.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Miniatuurvoorbeeld

Beeld: AFP 

Uitschieter DSM

Maar op andere plekken kon de vlag wel uit. Bij maar liefst elf AEX-fondsen steeg de koers met meer dan 20 procent. Koploper is DSM, waarvan de koers met ruim 40 procent omhoog is gegaan. De resultaten zijn al het hele jaar beter dan verwacht. DSM verhoogde zelfs de vooruitzichten tussentijds.

Een ander pareltje uit het zuiden, ASML, deed het bijna net zo goed. Het concern draait beter dan in de markt werd verwacht en ook voor 2018 zijn de vooruitzichten rooskleurig.

Midkap: wow

Nóg beter ging het in 2017 met de Midkap-index van middelgrote fondsen. Verreweg de grootste stijger was Air France-KLM, dat met maar liefst 160 procent in koers steeg. De luchtvaartmaatschappij profiteert van een hogere vraag, duurdere tickets en de lagere olieprijs.

Ook toeleverancier voor de chipindustrie Besi deed het prima, met een plus van meer dan 120 procent. Het concern, dat voor een deel branchegenoot is van ASML, vaart wel bij de gunstige marktomstandigheden.

Ondanks het prima beursklimaat staan acht van de 25 Midkappers in het rood. Het slechtst heeft Flow Traders het gedaan, dat bijna 40 procent aan waarde is kwijt geraakt. Het koopt en verkoopt indexproducten en heeft voordeel bij een volatiele beurs. Maar de markt was dit jaar juist helemaal niet volatiel. Verder moeten bedrijven als Flow Traders volgend jaar voldoen aan strengere kapitaaleisen van toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van