Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Op een trapje uitschenken: 's werelds grootste fles champagne

Twee champagne-experts poseren met de grootste fles ter wereld Beeld © Getty Images

De allergrootste fles champagne is zo gigantisch dat je een trap nodig hebt om hem uit te schenken. Sommigen denken dat dit formaat een mythe is, maar de fles bestaat echt. De melchizedek is een meter hoog en er gaan veertig gewone flessen in.

Afgelopen zomer ging een bijzondere fles champagne onder de hamer tijdens een veiling van de Leonardo DiCaprio Foundation. Een anonieme bieder telde 150.000 dollar neer voor een melchizedek met Comte Delavie Champagne.

Champagneflessen met bijbelse namen

Deze gigant is 1.10 meter groot, weegt 54 kilo en er zit 30 liter champagne in. Dat betekent dat je er zo'n 240 glazen champagne uit kunt schenken. Een grotere fles bestaat niet.

In totaal zijn er veertien flesformaten waarin je champagne kunt kopen. Opvallend is dat veel flessen een bijbelse naam hebben, zoals melchizedek, wat letterlijk 'de koning is rechtvaardig' betekent. De persoon Melchizedek wordt ook wel koning van Salem genoemd.

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

 

Rijke Russen en decadente feesten

De meest voorkomende zijn natuurlijk de standaardfles van 0,75 liter en de magnum (latijn voor 'groot') van 1,5 liter. Gijs Groenevelt van Grape District: "99 procent van de flessen die worden verkocht in Nederland, hebben deze maat."

De extreem grote flessen zijn vooral geliefd bij rijke Russen, weet Janna Rijpma-Meppelink, champagnekenner en auteur van onder andere 'Janna, de wijngids (alleen) voor vrouwen'.

"Op decadente feesten zie je er dan vaak ook 2 of 3 toyboys bij die de fles uitschenken. Want dat is nog een hele klus, zo'n fles is niet te tillen. Vaak hebben ze een trap nodig."

Koning van Babylonië

Een enkele Nederlandse wijnwinkel verkoopt een methuselah (vernoemd naar een bijbelse patriarch die 969 jaar werd), een fles van 6 liter. Grotere flessen zijn voornamelijk online te krijgen: op champagnes.nl kun je een Moët & Chandon Brut Impérial kopen in een 15-literfles. Die fles wordt een nebuchadnezzar (Koning van Babylonië) genoemd. Prijs: 1.575 euro.

Het champagnehuis Armand de Brignac Ace of Spades verkoopt een Brut Gold in een melchizedek voor 49.995 euro.

Niet naar de glasbak

De allergrootste flessen liggen niet klaar in de wijnkelder van een handelaar. "Zodra een hele grote fles wordt besteld, gaan ze hem pas afvullen", zegt Rijpma-Meppelink.

Mocht je ooit een heel grote fles aanschaffen: gooi m dan de volgende dag niet in de glasbak. Rijpma-Meppelink: "Nee dat zou echt zonde zijn, zo'n fles is leeg vaak al een paar honderd euro waard. Het is namelijk heel duur om te maken."