Geld en Werk

Deze boer kan weer investeren: 'Zingend door de melkstal'

19 december 2017 06:40 Aangepast: 19 december 2017 08:55

Na twee zware jaren is er goed nieuws voor Nederlandse melkveehouders. Nooit eerder verdienden ze zoveel geld als afgelopen jaar. "Een radio is niet nodig. Met deze prijzen kun je zelf zingen in de melkstal."

Robert Peek en zijn vrouw hebben een melkveehouderij in de Utrechtse plaats Wilnis. Ze hebben 175 koeien. Ook voor melkboer Peek geldt dat hij het afgelopen jaar zijn inkomen heeft zien stijgen. "Dit geeft meer plezier aan je werk. Met een hogere melkprijs ga je denken: Wat is er allemaal mogelijk op mijn bedrijf? Ik kan weer wat investeren in grond en fosfaatrechten."

Vrije val van de melkprijs ten einde

Afgelopen twee jaar hadden Nederlandse melkboeren het niet breed. De melkprijs kwam in een vrije val terecht toen op 1 april 2015 het melkquotum werd losgelaten. De melkproductie schoot toen omhoog waardoor de prijs kelderde.

Inmiddels heeft de melkprijs de weg naar boven weer gevonden. Sterker: de melkprijs steeg afgelopen jaar met maar liefst 25 procent. De vraag naar melkvet en kaas is enorm gestegen en dat drijft de prijs van melk op.

Miniatuurvoorbeeld

Historisch hoog inkomen voor melkboeren

Het gemiddelde inkomen in de melkveehouderij is met ruim 50.000 euro toegenomen tot 68.000 euro, het hoogste niveau in de geschiedenis. Investeren is nu weer mogelijk. Niet alleen kan Robert Peek nu versleten apparatuur vervangen. Hij investeert ook in energiebesparende maatregelen.

"Een paar jaar geleden heb ik al zonnepanelen gelegd. Nu investeren we een zonneboiler en een energiezuinige waterbron en zuinige verlichting."

Peek denkt dat hij nog meer had kunnen verdienen afgelopen jaar. Door de uitvoering van het fosfaatreductieplan is het aantal koeien per bedrijf afgenomen. Zonder die maatregel had hij een hogere productie kunnen draaien.

De vlag kan nog niet uit

Er valt wel wat af te dingen op al het goede nieuws. Melkveehouders verdienen met een gemiddeld inkomen van 68.000 euro in 2017 altijd nog minder dan de gemiddelde Nederlandse boer. Die verdient ruim 70.000 euro.

Verder ziet 2018 er minder rooskleurig uit. Experts verwachten een hogere melkproductie komend jaar, waardoor de melkprijs weer gaat dalen.

Peek is zich daarvan bewust. “De vlag kan nog niet uit. Daar ben ik te nuchter voor.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore