Geld en Werk

Het telegram dood? Deze Groninger verstuurt er nog 25.000 per maand

18 december 2017 14:36 Aangepast: 06 februari 2020 13:46
Directeur Rob van Hoof. Beeld © Telegram.nl

Vandaag werd bekend dat het Belgische telecombedrijf Proximus stopt met de mogelijkheid om telegrammen te versturen. In Nederland stopten KPN en PTT Post er al in 2001 mee. Rob van Hoof kocht destijds de dienst en verdient er nu al 16 jaar zijn brood mee.

Per 29 december stopt het Belgische postbedrijf Proximus met de telegrammogelijkheid. Daarmee komt er een eind aan 150 jaar telegramgeschiedenis in België, meldt de Standaard. Bij een telegram wordt tegenwoordig een bericht doorgebeld of online ingediend, waarna dit bericht zo snel mogelijk door een koerier wordt geprint en bij de ontvanger wordt afgeleverd.

Rob van Hoof uit het Groningse Alteveer wist al langer dat het einde van het telegram in België eraan zat te komen. Hij was in onderhandeling om de contacten en diensten van Proximus over te kopen. "Helaas zijn we er niet uitgekomen."

Meer dan 50 landen

Een kleine tegenslag, want Van Hoof had België graag willen toevoegen aan de lijst van meer dan vijftig landen waar hij nu al de telegrammen voor verzorgt. "Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, volledig Scandinavië. Zelfs in Zuid-Amerika."

Bij zijn bedrijf Telegram.nl werken twaalf mensen. Verder heeft hij een groot netwerk van koeriers. "Alleen in Nederland zijn het er al een honderdtal."

Verdienmodel

Hoe krijgt hij het voor elkaar om geld te verdienen met een antiek communicatiemiddel? "Dat heeft met schaalvergroting te maken. Dit bedrijf heeft maar één directeur en één manager en daar spreek je nu mee."

Per maand verstuurt zijn bedrijf nog steeds zo'n 25.000 telegrammen. Als extra dienst heeft hij in 2012 de eveneens antieke telexdienst in Zwitserland overgenomen. RTL Z ging toen bij hem op bezoek:

27 euro

Voor een telegram betaal je 27 euro. Bestel je het in de ochtend, dan kan het nog dezelfde dag zonder meerprijs bezorgd worden. Dat is snel, maar haalt het niet bij een whatsappje of mailtje. Waarom doen mensen het dan nog?

"In één woord: impact. Als er een telegram aan de deur wordt bezorgd, dan moet het wel een heel belangrijk bericht zijn."

Kerstkaart

Wereldleiders en de Koninklijke familie zijn volgens Van Hoof klanten van Telegram.nl. Op dit moment is hij bezig met het versturen van de kerstkaart van iemand van een grote adelijke familie. "Als je een telegram ontvangt, voel je je belangrijk."

Ook heeft het telegram een juridische status en wordt het gebruikt als laatste waarschuwing. "Het zit tussen de deurwaarder en de aangetekende brief in."

Aflopende zaak

Ondanks het succes van de laatste zestien jaar, ziet Van Hoof ook dat het telegram een aflopende zaak is. "Wij willen steeds meer landen aansluiten en meer in kosten snijden."

Daarmee denkt hij voorlopig nog jaren door te kunnen. Hij hoopt ooit nog Italië aan zijn bezorggebied toe te voegen. "Daar worden nog steeds miljoenen telegrammen per maand verstuurd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore