Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Mails buiten werktijd moeten automatisch gewist worden bij Porsche'

Beeld © AFP

Bij veel bedrijven kunnen werknemers na werktijd niet meer hun mail lezen. Dat is ter bescherming van de vrije tijd. Maar de Ondernemingsraad van Porsche wil nog een stapje verder. Mails die je buiten werktijd ontvangt worden eenvoudigweg gewist.

Dat stelt voorzitter van de Ondernemingsraad Uwe Hück voor, schrijft Der Spiegel. Nu al kunnen bij Porsche-moeder Volkswagen de werknemers in hun vrije tijd geen mails meer lezen of beantwoorden.

Een half uur nadat je werktijd erop zit wordt de mailserver voor smartphones uitgeschakeld. En een half uur voordat je werktijd begint gaat hij weer aan. Ook in de weekend kun je geen mails lezen of beantwoorden. 

Berg mails aan begin werkdag

De mails ontvang je dus wel nog in je mailbox en je begint je werkdag dus met een stapel nieuwe mails. Als het aan de OR van Porsche ligt verandert dat. Mails die na werktijd naar werknemers worden verstuurd komen niet aan. Als het belangrijk is dan moet je een mail nog maar een keer sturen naar de Porsche-werknemer, aldus Hück.

Uiteraard gelden er uitzonderingen voor managers of werknemers die contact moeten hebben met collega's in bijvoorbeeld Azië of de VS. "Als je een hoge bonus krijgt, dan kun je ook wel 's avonds een mail beantwoorden", aldus Hück.

Mercedes en BMW

Bij het eveneens Duitse Daimler, fabrikant van Mercedes, hebben werknemers nu al het recht om hun mail zo in te stellen dat ze in hun vakantie geen mail krijgen. Bij BMW geldt ook het recht om onbereikbaar te zijn, maar dat is alleen tijdens het weekend en in de vakantie.