Geld en Werk

Nowi Energy legt tegels bij station Delft Zuid die gladheid meten

19 december 2017 15:47 Aangepast: 19 december 2017 17:56
Het plaatsen van de tegels met sensoren. Beeld © Nowi Energy

De perrons van station Delft Zuid zijn uitgerust met speciale tegels met sensoren van startup Nowi Energy. Als het vriest sturen deze sensoren een signaal naar ProRail en kan er gestrooid worden. Ook geven ze informatie over drukte.

Als deze winter alles naar wens verloopt met de sensoren, worden ze op meer stations in Nederland geïnstalleerd. "Er zijn honderden onoverdekte perrons, dus er valt daar nog een hoop werk te doen", zegt Simon van der Jagt, ceo van Nowi-Energy.

Het bijzondere aan de sensoren is dat ze niet op stroom via kabels of batterijen werken, maar op stroom via externe bronnen, zoals signalen via gsm, 4G en wifi of bijvoorbeeld licht. In het geval van station Delft Zuid worden gsm-signalen gebruikt.

Golf met lading energie

Van der Jagt: "Deze signalen zijn én buiten én overal." Hij legt uit dat elk signaal in feite een elektromagnetische golf is met een kleine energielading. "Nowi heeft technologie ontwikkeld waardoor die golf omgezet kan worden in een bruikbaar stroompje. Deze stroom is een extra voeding voor de sensor waardoor deze een extreem lange levensduur krijgt."

Nadat een sensor is geïnstalleerd, is deze volgens hem helemaal onderhoudsvrij. En dat maakt het voor partijen als ProRail aantrekkelijk. Nog een voordeel: zeker in de Randstad, en op stations, is de dichtheid van mensen met mobiele telefoons groot.

Zout strooien

De sensoren meten op het station de temperatuur van de tegels waar mensen overheen lopen. "Zo weten we wanneer het koud wordt en wanneer er dus wel of niet zout gestrooid moet worden op de perrons. Dit maakt het perron dus veiliger, en voorkomt onnodig strooien." 

Ook in Amsterdam zijn vergelijkbare sensoren in wegen geplaatst door Nowi Energy. "Deze zijn direct in het wegdek zelf verwerkt." Niet alleen geven deze sensoren informatie over ijzel maar ook wanneer er onderhoud nodig is.

Met hun technologie won Nowi Energy vorig jaar de wereldwijde University Startup Cup voor de beste innovatie van het Internet of Things. In een interview met RTL Z vertelden Van der Jagt en zijn compagnon Omar Link toen dat ze 'in de toekomst' ook stroom wilden halen uit 3G- en 4G-netwerken. Dat is inmiddels gelukt.

"We kunnen daarnaast inmiddels ook andere type 'energy harvesting' ondersteunen, zoals licht, temperatuur verschillen en trillingen omzetten naar een nuttig stroompje. Alles om ons heen bruist van de energie en met deze technologie wordt het opeens mogelijk om kleine apparaatjes er mee te voeden."

Piepkleine chip

Naast stroom halen uit wifi en 4G-netwerken werkt de startup met een internationaal team van onderzoekers en elektro-ingenieurs aan de zogeheten 'Nowi Power Module'. Deze piepkleine chip van 5 vierkante millimeter, kan in allerlei verschillende producten verwerkt kan worden. Van temperatuursensoren, tot stappentellers of medische wearables. 

Het bedrijf heeft voldoende kapitaal opgehaald om 'op volle kracht door te gaan met onze ontwikkeling'. Om welk bedrag het gaat, wil hij niet zeggen. Van der Jagt: "Er lopen gesprekken met veel verschillende bedrijven, van internationaal bekende elektronicabedrijven, tot overheden. We gaan nog voor veel veranderingen zorgen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore