Geld en Werk

AFM tegen beleggersondernemingen bitcoin: 'Houd je aan zorgplicht'

16 december 2017 10:40 Aangepast: 16 december 2017 11:15
Een bitcoingeldautomaat in Hong Kong. Beeld © EPA

De Autoriteit Financiële Markten wijst beleggingsondernemingen in bitcoin op hun zorgplicht bij het aanbieden van bitcoin-futures aan beleggers in Nederland. Wie zich daar niet aan houdt, moet stoppen.

De AFM wijst op het risico van 'voorzienbare teleurstellingen voor beleggers die willen handelen in futures op bitcoin, terwijl zij niet de benodigde kennis en ervaring hebben'.

Speculeren op koersdaling

Via het platform van de Chicago Futures Exchange en, vanaf maandag,  de Chicago Mercantile Exchange hebben Nederlandse beleggingsondernemingen de mogelijkheid om bitcoin-futures te verhandelen. 

Afhankelijk van de waarde van de bitcoin als de future is verlopen, verdient (of verliest) een belegger. Wie speculeert op een waardedaling van de bitcoin gaat 'short', wie denkt dat de waarde verder stijgt gaat 'long'.

In RTL Z Voorbeurs legt beurscommentator Durk Veenstra nog eens uit hoe het werkt:

'Grote risico's' 

De AFM waarschuwde al eerder voor de grote risico’s die zijn verbonden aan investeren in cryptocurrencies zoals bitcoin, onder meer vanwege de zeer volatiele koers (veel schommelingen).

"De huidige hype rondom cryptocurrencies kan bovendien beleggers aantrekken die zich onvoldoende bewust zijn van deze risico’s", aldus de toezichthouder.

Eerlijk inzetten voor klant

De koers van bitcoin steeg in de afgelopen maanden explosief. Begin deze maand knalde de koers door de 15.000 dollargrens. Op dit moment staat deze op bijna 18.000 dollar.

De zorgplicht waar de AFM beleggingsondernemingen op wijst, houdt in dat zij zich 'op eerlijke, billijke en professionele wijze dienen in te zetten voor de belangen van klanten'. Doet de handel in bitcoin afbreuk aan de belangen van de beleggers, zegt de AFM, dan moeten de bedrijven ermee stoppen.

Meer op rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore