Geld en Werk

Voor 199 euro naar New York: hoe kan dat? 'Ze pikken de krenten uit de pap'

15 december 2017 12:38 Aangepast: 15 december 2017 13:54
Een toestel van Norwegian. Beeld © AFP

Prijsvechter Norwegian gaat ermee beginnen: vluchten tussen Amsterdam en New York voor minder dan 200 euro (enkele reis). Wie de website checkt, ziet dat het inderdaad kan. Maar welke haken en ogen zitten eraan? Luchtvaartdeskundige Hans Heerkens (Universiteit Twente) legt uit.

Zomaar een voorbeeld van de site van Norwegian.com: van Schiphol naar de luchthaven JFK (New York) op donderdag 14 juni 2018, terug op woensdag 27 juni. Rechtstreeks, dus zonder tussenstop. Heenreis: 199,90 euro. Terugreis: 196,29. Dat is dan het 'kale tarief', inclusief handbagage (max. 10 kg). Zelf je eten meenemen. "Betaal alleen voor wat je nodig hebt", schrijft de maatschappij.

Krenten in de pap

Norwegian kan de vluchten voor die prijs aanbieden, omdat het zijn diensten uitkleedt en bespaart op de kosten. "Het schrijft zijn personeel bijvoorbeeld in Ierland in", zegt luchtvaartdeskundige Hans Heerkens. "Daar zijn de regels soepeler."

Maar het belangrijkste is misschien wel, zegt Heerkens: Norwegian pikt de krenten uit de pap. "Vergelijk het maar eens met KLM. Dat heeft een peperduur stelsel om passagiers vanuit heel Europa naar doorvoerhaven Schiphol te vervoeren. Norwegian vliegt alleen op plaatsen waar veel passagiers zijn, en het kan heen en weer vliegen zonder rekening te hoeven houden met andere vluchten waarop ze moeten wachten."

Schiphol aantrekkelijk

Schiphol is aantrekkelijk voor dit soort vluchten, zegt Heerkens, omdat het met veel belangrijke Europese steden frequente verbindingen heeft, zodat je relatief gemakkelijk een aansluitende vlucht kunt boeken.

Daarbij komt de aanwezigheid van de belangrijke prijsvechter easyJet. Heerkens: "EasyJet heft volgens mij al een overeenkomst met Norwegian om overstappen zo gemakkelijk mogelijk te maken, dus dat maakt Schiphol nog eens extra aantrekkelijk."

Addertjes onder het gras

Er zitten natuurlijk wel addertjes onder het gras, zegt Heerkens. "Niet alle tickets gaan weg voor minder dan 200 euro. Dat is het tarief waarmee ze mensen lokken. Ben je afhankelijk van bepaalde data, dan is het vooral zaak om vroeg te boeken." Reizigers die minder flexibel zijn én hun ticket optuigen met allerlei toeters en bellen (bagage die ingecheckt moet worden, maaltijden aan boord, vrije stoelkeuze, extra beenruimte) zijn lang niet altijd veel goedkoper uit dan wanneer ze via een 'gewone' maatschappij boeken.

"Dan is het beeld soms iets minder fraai dan het lijkt", zegt Heerkens. Dat er meer dan genoeg reizigers zullen zijn die zich blindstaren op de prijs, vindt hij begrijpelijk. "Stel, je gaat met een gezin van vier naar New York en je kunt per persoon 100 euro op je ticket besparen, dan heb je het toch over 400 euro. Dat zijn heel wat hamburgers."

Thumbnail

New York (foto AFP)

Bovendien, zegt Heerkens: mensen zijn veel meer dan vroeger gewend aan de uitgeklede diensten van luchtvaartmaatschappijen. Het gebrek aan service – als dat er al is – accepteren ze makkelijk omdat ze weten dat ze juist daardoor goedkoop kunnen vliegen. "Je krijgt niet eens meer een hapje eten aan boord, hoorde je vroeger weleens. Maar nu blijkt dus dat passagiers dat helemaal niet zo erg vinden."

Alsnog duurder uit

Wie een langeafstandsvlucht boekt met een maatschappij als Norwegian, moet volgens Heerkens wel in zijn achterhoofd houden dat hij veel verder van huis is als hij zijn vlucht mist. "Ze vliegen veel minder vaak tussen Amsterdam en New York dan andere maatschappijen, dus zelfs als je in geval van vertraging wél met de eerstvolgende vlucht mee kunt, gaat daar vaak minstens een dag overheen."

En het spreekt ook niet vanzelf dat je ticket kan worden omgeboekt als je door vervoersproblemen te laat op de luchthaven bent. Heerkens: "Zou je in het uiterste geval moeten bijbetalen of zelfs een nieuw ticket moeten kopen, dan ben je alsnog veel duurder uit dan wanneer je bij een gewone maatschappij had geboekt."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van