Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hodl maar word geen baghodler anders ben je #rekt: cryptojargon uitgelegd

De BearWhale voordat hij werd gedood. Beeld © RTL Z Graphics

Bitcoin en cryptocurrency winnen flink aan populariteit. Maar hoe hou je je staande in een gesprek met ervaren handelaars? Een stoomcursus.

Hodl

Als je investeert in bitcoin of een andere cryptocurrency kan de prijs hard omhoog gaan, maar ook snel dalen. Volgens velen is de kunst van investeren in cryptocurrencies dan ook om de verleiding om te verkopen te weerstaan. Vasthouden dus, of in het Engels: 'holding'.

Hodl is simpelweg het Engelse woord 'hold' maar dan verkeerd gespeld. Het lijkt erop dat de term in zwang raakte nadat er tijdens de bitcoincrash van 2013 een post werd geplaatst op het forum Bitcointalk met de kop: "I AM HODLING."

GameKyuubi, auteur van de post, had wel door dat hij het woord verkeerd schreef, maar liet het toch staan. Voor hem was het belangrijker om uit te leggen waarom hij niet verkocht. Volgens hem verkopen alleen ervaren handelaren met goede timing en zeer onervaren nieuwkomers in paniek tijdens zo'n situatie. Voor de rest is er maar een optie: vasthouden.

Deze term wordt (goed gespeld) ook door beleggers gebruikt maar wordt ook dan weleens verbasterd tot Hold On for Dear Life (HODL): stukken vasthouden, niet verkopen. Inmiddels bestaat er ook een app met cryptokoersen die de naam HODL draagt

Alles weten over cryptocurrencies? Schrijf je hier in voor De Grote Cryptoshow van RTL Z

Baghodler

Een baghodler is iemand die te lang heeft gehodled en de gevolgen onder ogen moet zien. De term komt uit het financiële jargon in de VS waar de term 'bagholder' wordt gebruikt voor aandeelhouders die blijven zitten met waardeloze aandelen.

En die term is weer afgeleid van van 'left holding the bag', een uitdrukking die in de 18e eeuw in Groot-Brittannië werd gebruikt voor een dief die achterblijft met een zak gestolen goederen. Deze dief neemt de schuld op zich bij de politie terwijl de rest van de bende ontsnapt.  

Baghodler verwijst ook naar pump-en-dumppraktijken waarbij iemand flink investeert in een nauwelijks verhandelde cryptomunt, de prijs opdrijft en uitstapt als anderen instappen, waarna de koers in elkaar klapt.

#Rekt

Deze term is geleend van game-jargon en betekent volledig vernietigd of geruïneerd. Een handelaar op Reddit gebruikte de term zo na een van bitcoins vele crashes: "MOMENT OF SILENCE FOR ALL OF THOSE #REKT."

Miniatuurvoorbeeld

Een bitcoinmijn in Zuid-Korea. (foto: Getty Immages)

Mining

Het 'delven' van cryptocurrency. Wie een cryptomunt wil 'opgraven' of 'minen' doet dat door een computer ingewikkelde rekensommen op te laten lossen. Een paar jaar geleden kon dat met een laptop, tegenwoordig zijn er hele serverparken voor nodig om genoeg rekenkracht te krijgen.

Om al die servers te laten draaien is veel stroom nodig. Daarom worden bitcoins vooral gedolven in landen zoals China, waar energie relatief goedkoop is. Door de stijgende bitcoinprijs is het sinds kort weer rendabel geworden om ook in Nederland computers aan het werk te zetten in de zoektocht naar bitcoins. 

To the moon!

Een strijdkreet om bitcoin aan te moedigen tot buiten-atmosferische hoogten te stijgen. De term roept ook existentiële vragen op, want hoe definieer je 'moon'? Daarnaast zijn er pogingen om het letterlijk te nemen en wordt er voorgesteld om cryptocurrencies te gaan gebruiken in ruimtekolonies.

Altcoin

Alle cryptocurrencies die geen bitcoin zijn.

Plunge protection team

Een term afkomstig van aandelenmarkten voor mensen die geloven in complottheorieën. Ze gaan ervan uit dat er een groep is, bijvoorbeeld een overheid of financiële instellingen, die ingrijpt als de markt te hard daalt.

Whale

Beursjargon: een grote kapitaalkrachtige partij die de markt kan beïnvloeden.

Bear

Beursjargon: iemand die denkt dat koersen gaan dalen. Bears zijn over het algemeen pessimistisch over een bepaalde markt en proberen te profiteren van een daling van de markt. 

BearWhale

Een combinate van een Bear en een Whale. Het is een gevaarlijk beest want een BearWhale probeert grote hoeveelheden bitcoin te verkopen op de open markt, waardoor de koers voor iedereen daalt.

In oktober 2014 werd er een in het wild gespot op de Sloveense Bitstamp-beurs. De BearWhale probeerde zo'n 30.000 bitcoin in een klap te verkopen -  destijds meer dan 9 miljoen dollar waard, tegenwoordig zo'n 567 miljoen - voor 300 dollar per stuk. Dat was flink onder de gangbare prijs van rond de 350 dollar. 

Het resultaat was een plotselinge, tijdelijke afvlakking van de bitcoinprijs. Hodlers en Whales kochten de bitcoin van de BearWhale op, waardoor het effect uiteindelijk teniet werd gedaan. Het 'doden van de BearWhale' werd gevierd met kunstwerken van het gevecht.   

Volatiliteit

​Op de volutamarkten wordt de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product, in dit geval bitcoin dus, volatiliteit genoemd. Bitcoin is erg volatiel, en dat betekent dat de koers flink kan schommelen, met grote pieken en diepe dalen als gevolg.  

Futures

Een future is een beleggingsproduct dat je in staat stelt op de koers van bijvoorbeeld bitcoin te speculeren, zonder dat je daadwerkelijk bitcoins bezit. Gok je erop dat de koers snel omlaag zal gaan, dan ga je 'short'.  Gok je erop dat de koers uiteindelijk flink zal stijgen, dan ga je 'long'.

In onderstaande video legt beurscommentator Durk Veenstra uit hoe bitcoinfutures werken. 

Fork

Een 'fork' is een term die software-ontwikkelaars gebruiken voor het opsplitsen van een project in twee onafhankelijke projecten. Zoiets wordt vaak gedaan in de opensourcewereld als programmeurs het niet met elkaar eens worden over de toekomst van een project. In plaats van eindeloos ruzie te blijven maken gaat een deel door met het huidige project en een ander deel met een nieuw project dat voortvloeit uit het origineel.

Vaak wordt dan de broncode gekopieerd en verder ontwikkeld. Bitcoin Cash is een een voorbeeld van een fork van bitcoin. Het grote verschil tussen Bitcoin Cash en de normale Bitcoin is de grootte van de betalingsblokken. De originele bitcoin heeft blokken van 1MB die snel vollopen met opdrachten, waardoor het verwerken van betalingen zo lang duurt. Bij Bitcoin Cash zijn de blokken maar liefst acht keer zo groot, waarmee betalingen sneller worden uitgevoerd. 

Choyna

Een verbastering van 'China', een land dat veel invloed heeft op bitcoin omdat er zoveel gemined en in gehandeld wordt. Volgens de prominente bitcoinhandelaar 'Flibbr' is de term een verwijzing naar een video van de Amerikaanse president Donald Trump, die drie minuten lang 'China' zegt.

Shill

Een persoon die anderen laat denken dat een specifieke cryptocurrency enorm in waarde gaat stijgen, om er vervolgens zelf van te profiteren. Gaat vaak gepaard met zogeheten trollbox-acties, waarbij de persoon in een chatbox constant praat over hoe snel de waarde van een cryptocurrency gaat stijgen. Trollbox is een samenstelling van trollen (berichten plaatsen om reacties op te roepen) en chatbox.

Buy en sell wall

Veel cryptocurrencies beschikken over een zogeheten buy en sell wall, waarbij kopers en verkopers aangeven op welke prijs zij de digitale munten willen kopen of verkopen. Als de buy wall hoger is dan de sell wall, stijgt de koers: er zijn immers meer mensen die willen kopen dan verkopen. Bij een hogere sell wall zakt de koers. Door de buy en sell wall nauwlettend in de gaten te houden kun je het verloop van de koers een klein beetje voorspellen.

Bear trap

Hier wordt door veel expers voor gewaarschuwd: don't fall for the bear trap. Dit houdt in dat, indien de koers van een cryptocurrency plotseling flink daalt, je niet direct moet verkopen omdat je bang bent dat de prijs nog verder daalt. Het advies: blijf hodlen, en wacht totdat de koers weer omhoog gaat. Maar wanneer en of dat gebeurt, weet natuurlijk niemand.