Oma's die breien tegen de eenzaamheid, gedetineerden die breien voor minima en daklozen die een centje bijverdienen met potjes zelfgemaakte piccalilly. Deze ondernemers laten zien dat een commercieel bedrijf ook sociaal kan zijn, zeker rond de kerstdagen.
Er is geen moment in het jaar dat we zo graag goed willen doen dan rond de Kerst. Niemand wil tenslotte voor Ebenezer Scrooge uitgemaakt worden, de krenterige hoofdpersoon uit het bekende boek A Christmas Carol (1843) van Charles Dickens.
Dames van de Rotary en hippe dertigers
Ook veel ondernemers laten zich van hun beste kant zien in de laatste maand van het jaar. Zoals Rits In, een haak- en breiwinkel in Zwolle. Ondernemer Mieke Hoek heeft door het hele land mensen opgetrommeld om mutsen en sjaals te breien voor minima. "De laatste sjaals heb ik afgelopen weekend verpakt."
De gebreide producten worden in kerstpakketten gestopt die speciaal zijn bedoeld voor mensen met weinig geld. Van dames van de Rotary, hippe dertigers via Instagram tot een handwerkgroep uit Driebergen: Rits In mobiliseerde honderden mensen.
Breiende gedetineerden
Zelfs twaalf vrouwen in de penitiaire inrichting Zwolle breiden mee. "Een vriendin werkt in de PI en ik vroeg haar of het leuk was om gedetineerden mee te laten doen", vertelt Mieke Hoek van Rits In. Het management keurde het plan goed.
In totaal kreeg Rits In 2680 gebreide mutsen en sjaals toegestuurd voor het minima-project.
Daklozen maken piccalilly
In Amsterdam mochten vijf daklozen die de Straatkrant verkopen, een dagje werken bij familiebedrijf Kesbeke Tafelzuren. De vijf maakten een speciale piccalilly die ze bij hun kranten mogen verkopen. De opbrengst mogen de daklozen zelf houden.
Directeur Oos Kesbeke laat zich niet alleen met Kerst van zijn sociale kant zien. Hij heeft ook mensen met een beperking in dienst en is ambassadeur van het Sociaal Akkoord.
Eenzaamheid onder ouderen
Er zijn meer ondernemers die het hele jaar door kwetsbare mensen een kans geven in hun bedrijf. Granny's Finest verkoopt sjaals, mutsen en hoofdbanden die gemaakt zijn door zo'n 700 bejaarde vrouwen in 146 buurthuizen.
Deze maand opende Granny's Finest zijn eerste eigen winkel in Rotterdam. Maar de gebreide producten liggen ook al bij de Bijenkorf. Niek van Hengel: "We zijn een commercieel, maar ook sociaal bedrijf. We zetten ons in om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan."
Breiende oma's in buurthuizen
Van Hengel kwam op het idee toen hij zijn oma bezocht in het verzorgingstehuis. "Daar werd volop gebreid, maar vrouwen hadden geen idee voor wie. Wij geven de oma's nu een zinvolle dagbesteding omdat ze weten voor wie ze het maken."
Granny's Finest zorgt voor de wol en de patronen. De oma's krijgen niet betaald voor het breien. "Wel organiseren we wekelijkse ontmoetingen voor de breiende oma's in buurthuizen en we hebben deze maand natuurlijk kerstlunches georganiseerd voor de breiclubs."