Geld en Werk

Autoschade: claimen of zelf betalen?

27 juni 2017 19:42 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Het klinkt logisch: je hebt een autoverzekering, dus als je schade rijdt dan claim je dat. Toch ben je in veel gevallen goedkoper uit als je het zelf betaalt. Hoe zit dat?

Als je weinig schade claimt, krijg je korting van je verzekeraar op je premie. En hoe langer je schadevrij rijdt, hoe groter de korting. Maar o wee als je wel een keer een bumpertje raakt. Dan val je meteen terug in korting. Dus kun je kleine schades vaak beter zelf betalen. Dat is op de lange termijn meestal de goedkoopste optie.

No-claimkorting

Iedere automobilist heeft er vast wel van gehoord: no-claimkorting. Als je niets claimt, krijg je na verloop van tijd soms wel tot tachtig procent korting op je premie. Die korting is opgebouwd uit een aantal componenten.

De belangrijkste is het aantal schadevrije jaren. Hoe meer jaren, hoe hoger je klimt op de bonus-malusladder. Maar als je schade claimt, kukel je weer een aantal treden naar beneden. En ga je dus meer betalen. Soms heeft je verzekering een no-claimbeschermer. Dan mag je eens per jaar schade claimen zonder dat je premie omhoog gaat. Maar je aantal schadevrije jaren daalt dan wel vaak. En dat kan weer nadelig zijn als je overstapt naar een andere verzekeraar. Want die kijkt daar ook naar.

Rekenvoorbeeld

Waar ligt dan het omslagpunt tussen zelf betalen of claimen? Dat hangt van je verzekeraar en verzekeringspolis af. Maar om je toch een beeld te geven, hier het voorbeeld van Bram. Bram had een andere auto aangereden.

  • Schade 1761 euro
  • Als hij dat zou claimen, betaalt hij over de komende twaalf jaar in totaal 5317 euro premie
  • Betaalt hij het zelf, dan blijft hij zijn korting houden en betaalt hij over twaalf jaar 2908 euro premie
  • Verschil: 2417 euro.

Als Bram zelf betaalt, scheelt hem dat dus over verloop van tijd bijna zevenhonderd euro (het verschil van 2417 euro min de schade die hij zelf heeft betaald).

Geen geld

Als je de schade zelf ophoest, moet je het natuurlijk wel kunnen betalen. Maar dat hoeft niet meteen. Je hebt een jaar bedenktijd of je het wilt claimen of zelf betalen. Je kunt het dus ook eerst laten uitbetalen door je verzekeraar en later alsnog zelf betalen. Heb je mooi een jaar de tijd om het bedrag bij elkaar te sparen. En kun je dus nog gebruik maken van je no-claimkorting. En: je houdt alsnog je schadevrije jaren.

Glashelder, toch?

`