Geld en Werk

'ING en Rabobank financieren granietbedrijven die betrokken zijn bij kinderarbeid'

14 december 2017 05:31 Aangepast: 14 december 2017 09:39
Luchtfoto van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Beeld © ANP

ING en Rabobank hebben kredieten verstrekt aan drie Nederlandse importeurs die graniet inkopen uit steengroeven waar kinderarbeid is aangetoond.

Dat blijkt uit onderzoek van de 'Eerlijke Bankwijzer', een initiatief van Amnesty, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection.

Het onderzoek, uitgevoerd door Profundo, baseert zich op eerder onderzoek waaruit blijkt dat bij de winning van graniet arbeidsrechten en mensenrechten geschonden worden. Ook wordt in deze sector aan kinderarbeid gedaan. Nederlandse importeurs kopen graniet uit Indiase steengroeven waar die misstanden plaatsvinden.

ING en Rabobank verstrekken kredieten aan deze importeurs. Bij de ING gaat het om de groothandel Kerasom, bij de Rabobank om Jetstone en natuursteenbedrijf Michel Oprey & Beisterveld. 

Oproep

De Eerlijke Bankwijzer wijst erop dat ING en Rabobank in hun beleid internationale arbeidsrechten onderschrijven en roept de banken op om 'heldere, tijdgebonden afspraken te maken met hun klanten over goede arbeidsvoorwaarden en veiligheid voor werknemers en om kinderarbeid en schuldslavernij uit te bannen'.

India is wereldwijd de grootste exporteur van graniet. Graniet is onder andere populair als materiaal voor keukenbladen. 

Banken: niet acceptabel

In een reactie zegt ING dat het 'hecht aan mensenrechten die enorm belangrijk zijn' en kijkt naar 'situaties en hoe we die kunnen verbeteren'. Woordvoerder Carolien van der Giessen: "Dat is één van de redenen waarom we ons als bank hebben aangesloten bij bankenconvenant IMVO."

In dit convenant voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben banken, overheid en maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt over verantwoord ondernemen in het buitenland en het tegengaan van misstanden op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu. Ook de FNV is hierbij aangesloten. 

De Rabobank laat weten dat het wil dat 'klanten internationale arbeidsrechten naleven'. Als dit niet gebeurt dan 'brengen wij het ter sprake', zegt woordvoerder Hendrik Jan Eijpe. "En als die gesprekken niet succesvol blijken, dan wordt de klantrelatie verbroken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`