Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Jongeren willen goedkope Golf, babyboomers kiezen Nissan Qashqai

De Nissan Qashqai is populair onder 55+-ers. Beeld © ANP

De Volkswagen Golf is de populairste auto onder jongeren tot 25 jaar. Babyboomers kiezen juist het vaakst voor de Nissan Qashqai, blijkt uit onderzoek van autosite Autotrack. 55+-ers oriënteren zich vooral bij de dealer. Jongeren vragen familie en vrienden om hulp.

Jongeren

Heel verrassend is het niet, maar jongeren geven het minste uit aan een nieuwe of tweedehands auto. Ze zoeken naar wagentjes die gemiddeld tussen de 5000 en 8000 euro kosten. Vooral de Volkswagen Golf is favoriet. Wel een occasion, want nieuw kost een Golf minimaal 22.000 euro.

Erg zuinig qua extra opties zijn jongeren niet. Zo vinken ze bij het zoeken naar een auto aan dat ze airco en cruise control willen. Overigens hebben steeds minder jongeren een auto, blijkt uit cijfers van het CBS. Het autobezit onder vijftigplussers neemt juist toe.

Thumbnail

Dikke BMW

Autozoekers tussen de 25 en 35 willen het liefst een Audi A3 met navigatie en airco, uit de prijsklasse 10.000 tot 15.000 euro. De generatie na hen, tussen de 35 en 55 jaar oud, besteedt ongeveer hetzelfde aan een nieuwe of tweedehands vierwieler.

Ze hebben gemiddeld tussen de 12.500 en 15.000 euro over voor een BMW 3-serie. Die moet dan niet alleen navigatie aan boord hebben. Lederen bekleding is ook een veelgezochte optie.

Babyboomers

55+-ers hebben beduidend meer geld over voor een auto. De autozoekmachine ziet vooral interesse voor de Nissan Qashqai in de prijsklasse rond 20.000 euro. Wat ook opvalt: de oudere generatie oriënteert zich nog graag bij de autodealer.

Bij bijna een kwart van hen weegt die informatie het zwaarst bij het kopen van een auto. De jongere doelgroep, tot 35 jaar, komt niet meer snel bij een dealer. Maar acht procent ziet de dealer als belangrijkste bij het oriënteren. Zij vragen liever hun familie en vrienden om hulp. Iets dat 55+-ers nauwelijks doen.