Geld en Werk

De ongekroonde puzzelkoning van Nederland maakte al 350 boeken

11 december 2017 19:02 Aangepast: 12 december 2017 12:43
Peter Ritmeester in New York, tijdens het American Crossword Tournament

Van The International New York Times tot de dagelijkse sudoku in NRC Handelsblad: Peter Ritmeester maakt al 27 jaar puzzels en haalde zelfs de Amerikaanse bestsellerslijst. "De Da Vinci Code stond op 1, Sudoku Easy op 8."

De puzzels van Peter Ritmeester kan je tegenkomen in bladen en kranten in vier continenten. De puzzelfabrikant uit Amsterdam verkoopt zijn cryptogrammen, logische raadsels en (vooral) sudoku's aan bladen en kranten over de hele wereld.

"Toen ik een keer op een hotelkamer in Beijing de China Daily gedachteloos opensloeg, zag ik ook ineens mijn eigen puzzel staan", zegt Ritmeester tegen RTL Z.

318 sudokuboeken

Vooral in de Verenigde Staten heeft hij veel puzzelboeken gepubliceerd. Op dit moment staan er 318 van zijn boeken op Amazon. Dit doet hij in samenwerking met Will Shortz, 'de puzzelgoeroe van Amerika'. PZZL.com levert alle sudoku's, Shortz plakt er zijn naam op. "Want dat is beter voor de verkoop", aldus Ritmeester.

Dat bleek toen het boek Sudoko Easy in 2005 op de Publishers Weekly-bestsellerslijst kwam.

Trots op de cover

Voor Ritmeester was dit echter niet zijn puzzelhoogtepunt. Dat was in april 1995 toen een logisch raadsel van hem op de voorpagina van het puzzelmagazine Games stond. "Dat was de Olympus. Wat de cover van de National Geographic Magazine is voor de fotograaf, is Games voor de puzzelwereld."

Miniatuurvoorbeeld

Verder gaf Ritmeester jarenlang leiding aan de World Puzzle Federation en organiseerde hij het eerste NK Websurfen. Nu is hij de jaarlijkse online tournament manager van het American Crossword Tournament in New York én is hij de bedenker van de sudoku-variant met grijze vlakken, waarin ook de cijfercombinatie 1 tot en met 9 moet voorkomen.


Miniatuurvoorbeeld

Puzzelen met ouderen

Het zijn mijlpalen, maar Ritmeester schreeuwt het niet van de daken. In  de topdagen had hij vijf mensen in dienst, maar nu is hij weer een eenpitter met hulp van freelancers. "Ik heb een grote hekel aan acquisitie doen."

Hij steekt liever zijn tijd in zijn stichting Samen Puzzelen, die hij oprichtte omdat zijn moeder tot op hoge leeftijd veel plezier haalde uit het samen met vrienden puzzels invullen. "Het was het hoogtepunt van haar week: met een groep vrienden cryptogrammen oplossen, met hapjes en drankjes erbij. Met de stichting wil ik dit voor meer mensen mogelijk maken."

Tot aan zijn dood

Elke woensdag gaat hij naar een ouderenhuis in Amsterdam, om met een groep ouderen zowel logische- als taalpuzzels in te vullen. Hij hoopt dat vrijwilligers zich melden om met zijn puzzels andere ouderen te activeren.

De puzzels voor de stichting maakt hij natuurlijk zelf. "Ik blijf tot mijn dood puzzels maken, dat lukt liggend op bed ook nog wel."

HOE MAAK JE EEN PUZZEL?

Volgens Ritmeester is het volledig afhankelijk van welke puzzel je wil maken. "Voor een logisch raadsel begin ik met een leeg vel." Voor het bedenken van een sudoku heeft Ritmeester een computerprogramma ontwikkeld. Een tweede zelfgemaakt computerprogramma vult daarna de puzzel in en bepaalt de moeilijkheidsgraad.

Daarna stuurt hij de puzzel nog naar een andere puzzelmaker, die checkt of de puzzel leuk genoeg is en voldoet aan de beoogde moeilijkheidsgraad. Ritmeester controleert niet of de nieuwe puzzel per ongeluk al een keer eerder uitgegeven is. Daarvoor zijn te veel variaties mogelijk, zegt hij. "Die kans is gewoon nul."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore