Geld en Werk

Silicon Valley huurt 'sfeermodellen' in voor een gezellige kerstborrel

11 december 2017 12:48 Aangepast: 11 december 2017 12:48
Beeld © Getty Images

Vooral vrouwelijke modellen moeten de kerstborrels van techbedrijven in Silicon Valley gaan opleuken. Techbedrijven huren ze in om te praten met de overwegend mannelijke werknemers.

Het is een wat opmerkelijke oplossing in het jaar van de #MeToo-schandalen. Het inhuren van aantrekkelijke vrouwelijke en soms mannelijke modellen voor een kerstborrel. Toch is het volgens Bloomberg aan de orde van de dag in Silicon Valley.

Geheimhoudingsverklaring

Bedrijven betalen zo'n 50 tot 200 dollar per uur voor wat een 'ambiance and atmosphere model' genoemd wordt. De enige taak van die modellen? Gezellig praten met alle aanwezigen.

De dames en enkele heren worden geselecteerd op basis van foto's en moeten een geheimhoudingsverklaring tekenen. Ook krijgen ze de naam door van een werknemer waar ze zogenaamd bevriend mee zijn, om te voorkomen dat gasten op de kerstborrel denken dat de dames en heren alleen zijn ingehuurd om met ze te socializen.

Mannelijke engineers

Techbedrijven zitten in hun maag met de kerstborrel. Want hoe houd je die leuk in een sector waar overwegend mannelijke engineers werken? Maar 19 procent van alle senior posities binnen techbedrijven wordt ingevuld door vrouwen, blijkt uit onderzoek. 

Het is niet voor het eerst dat techbedrijven mensen inhuren om voor meer diversiteit op feestjes te zorgen. In maart 2016 bood Microsoft excuses aan omdat het schaars geklede danseressen had ingehuurd voor een feestje tijdens de Game Developers Conference. Regelmatig worden ook modellen ingehuurd voor productlanceringen of als host op grote beurzen zoals CES in Las Vegas.

Latex bodysuit

Modellenbureau TSM zegt tegen Bloomberg dat de vraag naar modellen die zich voordoen als gast - en niet als serveerster of garderobedame - nog nooit zo groot is geweest. Soms moeten ze zich voor themafeesten ook verkleden als bosnimf of als hofdame.

Die kledingeisen zorgen er ook voor dat de motieven van de techbedrijven duidelijk worden. De directeur van Models in Tech - een bedrijf dat veel modellen levert voor de techsector - zegt dat hij met regelmaat verzoeken afwijst omdat bedrijven modellen vragen om korte broekjes en truitjes met diep decolleté aan te trekken. Recent vroeg een klant om modellen met latex Pink-Panther bodysuits. Models in Tech wees de klus af.

Alcohol

In de contracten van de modellen staat dat ze geen contactgegevens uitwisselen met klanten. Ook mogen ze geen alcohol drinken tijdens de klussen. Maar de modellenbureaus erkennen ook dat die regels moeilijker te handhaven worden, als een model zich moet gedragen als een van de gasten.

Dat Silicon Valley gasten inhuurt voor de kerstborrel is een behoorlijk contrast met hoe bedrijven in andere sectoren het feestseizoen benaderen. Zo heeft Vox Media na een schandaal over seksuele intimidatie in oktober, de open bar tijdens de kerstborrel afgeschaft. Gasten mogen nog maximaal twee drankjes drinken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore