Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Geconcentreerd thuiswerken? Zo doe je dat goed

Beeld © ANP

Zwaar weer, een ziek kind of gewoon om werk af te krijgen: thuiswerken kan om veel redenen fijn en handig zijn. Zonder je normale werkomgeving is het soms moeilijk om productief te blijven. Deze apps kunnen je daarbij helpen.

Even een wasje draaien, Facebook checken en stond er niet een nieuwe serie op Netflix? Er is genoeg afleiding als je thuiswerkt. Voordat je het weet, is de dag voorbij en heb je maar drie e-mails verstuurd. Met deze tips maak je er toch nog een productieve dag van.

Haal geroezemoes naar je stille huiskamer

De een houdt van een doodstille werkplek, de ander functioneert juist optimaal met wat achtergrondgeluiden van collega’s die overleggen en een koffiemachine die pruttelt. Ben jij zo iemand die niet zonder het rumoer van je collega’s kan? Je bent niet de enige: uit onderzoek blijkt dat (zachte) achtergrondgeluiden je creativiteit een boost kunnen geven

Op zo’n thuiswerkdag als vandaag is het misschien soms akelig stil. Je kunt natuurlijk in een koffiezaakje gaan werken, maar je kunt het geroezemoes ook gewoon in huis halen. Op websites als Coffitivity.com heb je de keuzes uit verschillende soorten werkplekgeluiden. Van Morning Murmur ('a gentle hum get’s the day going') University Undertones ('the scholarly sounds of a campuscafe') tot Texas Teahouse ('hefty sounds from a big state').

Een andere optie is Soft Murmur. Vooral de natuurliefhebber zal hier blij van worden. Je kunt namelijk zelf regen-, vogel-, zee- en krekelgeluiden instellen. Wie een hekel heeft aan de winter kan zich dus heel even aan zee in Frankrijk wanen. De vraag is alleen of je daar echt harder van gaat werken.

Focus op één taak met deze programma’s

Zonder collega’s om je heen is de verleiding misschien nóg groter om sociale media te checken of dat ene grappige filmpje te bekijken. En hoe zou de volgende aflevering van Netflixserie The Crown zijn?

Wie wil voorkomen afgeleid te worden door tweets, filmpjes en series, doet er goed aan om een app te installeren die bepaalde websites blokkeert (behalve deze site natuurlijk). Zo heb je Saent, waarbij je zelf kunt instellen wat je werkdoel is (bijvoorbeeld: rapport afmaken, 45 minuten) en welke websites er gedurende die tijd geblokkeerd moeten worden. Is de aangegeven tijd voorbij, dan krijg je een seintje dat het tijd is voor pauze. Een vergelijkbare app is SelfControl

Daarnaast kun je nog zorgen voor wat extra focus met apps als WriteMonkey en Darkroom, die ervoor zorgen dat je niks anders in het scherm ziet, dan wat je aan het schrijven bent.

Zorg dat de kamer waarin je werkt opgeruimd (of juist een rotzooi) is

Bedenk eerst eens voor jezelf: wil je vandaag productief of juist creatief zijn? Wie vooral veel saaie taken af moet handelen en conference calls heeft, kan het beste in een schone en opgeruimde ruimte werken. Want van een nette ruimte word je vriendelijker en ga je conventionele taken goed uitvoeren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota.

Wie een nieuwe campagne moet bedenken of een bijzonder concept wil ontwikkelen, doet er juist goed aan om de woonkamer lekker rommelig te houden, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Laat die rotzooi dus maar lekker liggen als je vandaag een superbijzonder prijswinnend product wil ontwikkelen.

Meer productiviteitstips? Lees 'Lifehack: zo kun je echt productief werken'.