Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Met 1,28 bitcoin hoor je al bij de rijkste 10 procent'

Beeld © Getty

In de wereld van bitcoin is de verdeling van rijkdom vele malen ongelijker dan in de wereld van het geld. En omdat er weinig regels zijn, maakt dat de markt zeer vatbaar voor manipulatie.

Door het ontwerp van bitcoin kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoins bestaan. Er zijn er nu 16.7 miljoen bitcoins in omloop. Die behoren toe aan ruim 24 miljoen adressen. Alle bitcoins zijn ook weer deelbaar. Je kunt al vanaf een honderdmiljoenste van een bitcoin bezitten, hoewel de waarde daarvan zelfs in euro nog nihil is.

Bitcoin rich list

Doordat elke bitcoin gekoppeld is aan een adres, is gemakkelijk te zien hoe de bitcoins verdeeld zijn. En die verdeling is behoorlijk scheef. Het rijkste bitcoinadres heeft 129.948 bitcoin in bezit, goed voor ruim 2 miljard euro

De helft van alle bitcoins is op moment van schrijven in handen van slechts 5.944 adressen: dat is slechts 0,0002 procent van het totaal, blijkt uit deze berekening. Om bij de rijkste 1 procent adressen te behoren, hoef je volgens deze lijst maar 4,4 bitcoin op je adres te hebben staan.

Persoon of platform?

Er zit een groot nadeel aan deze methode: een bitcoinadres staat niet noodzakelijk gelijk aan een persoon. Een persoon kan meerdere bitcoinadressen in bezit hebben om bijvoorbeeld zijn bezit te spreiden.

Andersom hoeft een adres niet toe te behoren aan een persoon: ook bedrijven en bitcoinbeurzen, waar bitcoins verhandeld worden, hebben bijvoorbeeld een adres.

Pareto-principe

Een crypto-investeerder probeerde daarom een specifiekere analyse te maken. Hij gaat daarbij uit van het Pareto-principe, een economisch principe dat stelt dat 20 procent van iets altijd verantwoordelijk is voor 80 procent van het resultaat. Zo zou 80 procent van het geld in de wereld in handen zijn van 20 procent van de mensen.

Voor bitcoin ligt dit principe nog wat schever, beredeneert deze investeerder, omdat een relatief hoog aantal bitcoins in handen is van een klein groepje mensen dat heel vroeg is begonnen met het minen van bitcoin, de term voor het genereren van cryptocurrencies.

Volgens zijn analyse uit september zou de rijkste 1 procent van bitcoineigenaars meer dan de helft van alle bitcoins in bezit hebben. Om bij die rijkste 1 procent te horen, moet je minimaal 15 bitcoins bezitten, op het moment van schrijven goed voor zo'n 199.000 euro. Wie meer dan 1,28 bitcoin in bezit heeft, hoort bij de rijkste 10 procent. En als je maar 0,037 bitcoins bezit, ben je al rijker dan de helft van alle bitcoinbezitters.

Instabiliteit

Dat zo'n grote concentratie bitcoin in handen is van zo'n kleine groep mensen kan voor problemen zorgen. Door slechts een klein deel van hun bitcoins te verkopen kunnen enkele grote spelers voor flinke prijsdalingen zorgen.

Normale aandelen zijn streng gereguleerd. Handelen met voorkennis is bijvoorbeeld streng verboden. Bij bitcoin, dat niet gereguleerd is, kunnen in theorie de groot-bitcoinbezitters handelsafspraken maken en zo de prijs manipuleren. 

Aan Bloomberg liet een vroege bitcoininvesteerder weten dat de risico's inderdaad bestaan, maar dat hij zelf 'nooit tijd voor dat soort dingen heeft gehad'. Steeds meer bitcoinplatformen maken wel regels voor het handelen in cryptovaluta, en helemaal onopgemerkt blijf je nooit als handelaar: elke stroming van aanzienlijke aantallen bitcoins en de adressen erachter worden druk bediscussieerd op fora als Reddit. 

Ook Nederlanders willen bitcoin

In augustus bezaten volgens onderzoek van Kantar TNS ruim 100.000 Nederlandse huishoudens bitcoin. Nog eens 150.000 mensen overwogen rond die tijd in cryptovaluta te investeren. Het is aannemelijk dat dit aantal de laatste maanden flink is gegroeid.

De meeste mensen investeren overigens niet meer dan 100 euro. Op dit moment koop je daar zo'n 0,006 bitcoin voor. Zelfs met grootscheepse marktmanipulatie zijn de risico's op enorme verliezen dan klein.