Geld en Werk

Kerstboom kopen? Let op waar je koopt, prijsverschil is groot

07 december 2017 12:01 Aangepast: 07 december 2017 21:28
Mensen kopen een kerstboom in een tuincentrum in Amsterdam. Beeld © ANP

Wie een beetje zijn best doet, kan voor een prikkie een mooie kerstboom op de kop tikken. De populaire Nordmann is een stuntartikel geworden. Daarnaast zijn er grote prijsverschillen tussen de prijs van kerstbomen in de stad en op het platteland.

Een echte Nordmann kun je tegenwoordig al krijgen voor 1 euro bij IKEA. De actie zorgt ook dit jaar weer voor grote drukte. Wie voor 20 euro een kerstboom koopt, krijgt een cadeaubon ter waarde van 19 euro die in januari kan worden ingeleverd.

Kerstboom als lokkertje

De Zweedse meubelgigant is niet de enige die de kerstboom als lokkertje gebruikt. Supermarkten hebben de Nordmann ook ontdekt de afgelopen jaren. Als je dit jaar een beetje je best hebt gedaan met het sparen van Airmiles, kun je voor weinig geld een boom halen bij de Albert Heijn.

Ook bij de Aldi is een kerstboom te koop en concurrent Lidl heeft alleen een klein kant-en-klaar boompje in de schappen liggen.

Retaildeskundige Paul Moers begrijpt heel goed waarom de winkels de strijd aangaan met de traditionele straatverkoop en bouwmarkten. "Om de simpele reden dat je de boom ook moet aankleden. En je wil dingen eromheen. Dat koop je dan weer niet in de aanbieding."

Wie een kerstboom koopt wil bijvoorbeeld ook nieuwe kerstballen of doet meteen de eerste aankopen voor het kerstdiner. De kerstboom wordt door de winkels gebruikt als lokkertje, legt Moers uit.

Nordmann

De website Kerstboomprijzen.nl zocht uit waar je dit jaar het goedkoopst een Nordmann haalt. De Nordmann is populair omdat hij gemakkelijk drie weken naaldvast is en minder prikt. De bomen zijn allemaal rond de 150 centimeter lang en zonder kluit. Grotere maten met kluit kosten in de meeste winkels ongeveer tien euro meer.

Miniatuurvoorbeeld

Geen hoge marges op kerstbomen

De retailers verkopen voornamelijk de Nordmann, die groeit in Duitsland en Denemarken. Op die kerstboom zit namelijk een hogere winstmarge, legt voorzitter Gerard Krol van de Vereniging Nederlandse kerstboomkwekers uit.

Zelf heeft hij een grote kwekerij in Noord-Brabant, waar de 'Hollandse' Omoricaboom groeit. Die boom doet er zo'n tien jaar over voor hij groot genoeg is om in de woonkamer versierd te worden.

Dat is een lange tijd voor een product waar geen gigantische marge op zit. Dat komt volgens Krol ook door de stevige concurrentie in het zuiden en oosten van het land, waar de meeste kerstboomkwekers zitten.

Prijsverschil tussen stad en platteland

Dat zorgt ook voor het grote prijsverschil tussen delen van het land. Buiten de Randstad zijn mensen gewend dat een boom niet veel kost. "Gemiddeld 20, 25 euro denk ik. In de stad betalen mensen gemakkelijk tien euro meer voor een boom", vertelt Krol.

Het prijsverschil komt ook door de hogere transportkosten en het feit dat er in de stad vaak nog een groothandel tussen zit. Retailers en straatverkopers kopen hun bomen niet rechtstreeks bij de kweker, maar bij de groothandel.

Kunstboom versus een échte

Ook opvallend: kunstbomen zijn populairder in de Randstad dan erbuiten, zegt Ageeth Eikelboom van GRS Inkoop, het bedrijf achter tuincentrum Groenrijk. Toch worden er nog altijd veel meer echte bomen verkocht. Ondanks dat kunstbomen steeds echter lijken, ziet ze niet dat de nepperds massaal de Nordmann of Omorica uit de woonkamer verdrijven.

Ook webshops verkopen kerstbomen. Toch verwacht retaildeskundige Moers niet dat daar de toekomst ligt. "Veel mensen willen hem zelf toch even bekijken en uitzoeken. Het heeft ook iets leuks in zo'n winkel."

`