Geld en Werk

Bitcoin lijkt niet te stoppen en knalt door de 15.000 dollargrens

07 december 2017 11:54 Aangepast: 08 december 2017 09:53
Een beveiligingshek in de bank 'La Maison du Bitcoin' in Parijs. Beeld © Getty Images

De koers van bitcoin blijft maar stijgen. Was één bitcoin vorige maand nog 6000 dollar waard, zojuist is de cryptomunt door de 15.000 dollargrens (12.718 euro) gegaan.

Dat gebeurde op westerse beurzen volgens de Coindesk-index, nadat eerder vandaag op Aziatische beurzen de mijlpaal al was bereikt.

Op de Zimbabwaanse Golix-beurs werd de mijlpaal van 15.000 dollar al weken geleden gehaald en is een bitcoin inmiddels al 22.000 dollar waard. Op die beurs ligt de handel al een tijdje stil wegens 'technische problemen'. 

Vlak na het halen van de 15.000 dollar zette de koers bij Coindesk direct een scherpe daling, waarna hij weer opkrabbelde. 

Ontwikkelingen 

Ook de ontwikkelingen rondom de bitcoin staan niet stil. Zo gaat de Australische beurs blockchain, het fundament waarop bitcoin is gebouwd, gebruiken voor het verwerken van aandelentransacties, zo meldt Bloomberg.

Als je bitcoins koopt, wordt de transactie verwerkt in de blockchain. Daar komt geen bank of regulerende instantie aan te pas. Dit is gelijk een punt van kritiek: criminelen kunnen zo makkelijk met geld schuiven en witwassen buiten het oog van de overheid. 

Wat zijn bitcoins?

Overal zoemt het rond. Wil je geld verdienen dan moet je bitcoins kopen. De koers stijgt en stijgt. Wat is de bitcoin? In deze video van vorige week geeft Peter van Zadelhoff uitleg.

Vanaf aanstaande zondag is het mogelijk om gereguleerd op de koers van bitcoin te handelen, zonder daadwerkelijk bitcoins te bezitten. Dan lanceert de Chicago Board Options Exchanges (CBOE) als eerste 'officiële' beursbedrijf een future op de bitcoin.

Met een future speculeer je op het toekomstige koersverloop van een onderliggende waarde: dat kan bijvoorbeeld een aandeel zijn, een grondstof of een valuta. Een ruime week later volgt ook de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Alternatief voor geld?

Bitcoin houdt de gemoederen flink bezig. De Russische centrale bank wil de toegang tot websites van beurzen waar je in cryptocurrencies kunt handelen blokkeren. Eerder liet China ook weten alle nationale bitcoinbeurzen te willen sluiten.

In Japan wordt bitcoin omarmd en is het een officiële munt. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet bitcoin weer niet als een bruikbaar alternatief voor geld. 

Over waar het heengaat met bitcoin lopen de meningen sterk uiteen. Verwacht de één dat één bitcoin wel 100.000 dollar waard kan worden, spreken anderen van een zeepbel en 'puur gokken'

Meer op rtlz.nl:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore