Geld en Werk

Helft Nederlanders doet weleens vrijwilligerswerk

07 december 2017 02:00 Aangepast: 07 december 2017 05:18
Beeld © iStock

Ongeveer de helft van de mensen van 15 jaar of ouder steekt weleens vrijwillig de handen uit de mouwen. Dat wil zeggen: minstens een keer per jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Grote verschillen

Wel zijn er flinke verschillen tussen de groepen. Mensen die deeltijd werken omdat ze ook zorgen voor het gezin of huishouden, zijn de meest actieve vrijwilligers. 40 procent van die groep doet minimaal eens in de maand vrijwilligerswerk.

Mensen die geen betaald werk doen omdat ze een opleiding volgen of ziek zijn, bungelen onderaan de statistiek. Ongeveer 20 procent van deze groep verricht minimaal eens in de vier weken vrijwilligerswerk.

In totaal deed 28 procent van de 15-plussers ministens een keer in de maand vrijwilligerswerk.

Hoog- en laagopgeleid

Ook blijkt er een flinke kloof te zitten tussen hoog- en laagopgeleiden. Uit de enquête blijkt dat van de hoogst opgeleide mensen 60 procent in ieder geval een keer per jaar de handen uit de mouwen steekt voor niets. Van de mensen die na de basisschool geen opleiding meer volgden was dat slechts 35 procent.

Ook is er een ouderwetse scheiding tussen mannen en vrouwen te zien in het pro bono-werk dat ze verrichten. Zo blijkt dat vrouwen vaak vrijwilligen op school (15 procent, tegen 8 procent van de mannen) en mannen juist op sportverenigingen (19 procent, tegen 11 procent van de vrouwen).

Mannen en vrouwen doen in totaal bijna even vaak vrijwilligerswerk. 50 procent van de mannen en 49 procent van de vrouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore